Головна Сервіси для юристів ... Закони Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів Стаття 16. Кількісне зазначення інгредієнтів або категорій інгредієнтів харчового продукту Стаття 16. Кількісне зазначення інгредієнтів або к...

Стаття 16. Кількісне зазначення інгредієнтів або категорій інгредієнтів харчового продукту

Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів (ЗМІСТ) Інші закони
  • 761

    Переглядів

  • 761

    Переглядів

  • Додати в обране

    1. Кількість окремого інгредієнта або категорії інгредієнтів, використаних у виробництві або приготуванні харчового продукту, зазначається у маркуванні в обов’язковому порядку, якщо:

    1) назва даного інгредієнта або категорії інгредієнтів зазначена у назві харчового продукту або зазвичай асоціюється споживачем з назвою харчового продукту;

    2) назва даного інгредієнта або категорії інгредієнтів виділяється у маркуванні словесно або графічно;

    3) зазначення назви даного інгредієнта або категорії інгредієнтів є суттєвим для того, щоб охарактеризувати харчовий продукт та вирізнити його серед продуктів, з якими його можна сплутати через його назву та/або зовнішній вигляд.

    2. Кількісне зазначення інгредієнтів або категорій інгредієнтів харчового продукту не вимагається:

    1) для інгредієнта або категорії інгредієнтів:

    а) кількість яких зазначається відповідно до частини п’ятої статті 17 цього Закону;

    б) які використовуються у малих кількостях з метою надання смаку та аромату; або

    в) вміст яких не впливає на вибір споживача, оскільки коливання кількості інгредієнта або категорії інгредієнтів не є істотним для того, щоб охарактеризувати харчовий продукт чи вирізнити його серед інших аналогічних харчових продуктів;

    2) якщо нормативно-правовим актом або, за його відсутності, національним стандартом визначена кількість інгредієнта або категорії інгредієнтів без вимоги зазначення переліку інгредієнтів у маркуванні; або

    3) у випадках, передбачених пунктами 4 і 5 розділу I додатка № 6 до цього Закону.

    3. Вимоги пунктів 1 і 2 частини першої цієї статті не поширюються на:

    1) будь-який інгредієнт або категорію інгредієнтів, що підпадають під визначення "з підсолоджувачем(ами)" або "з цукром(ами) та підсолоджувачем(ами)", якщо таке словосполучення супроводжує назву харчового продукту згідно з додатком № 2 до цього Закону; або

    2) будь-які добавки вітамінів та мінеральних речовин, якщо надання у маркуванні інформації про їх поживну цінність є обов’язковим.

    4. Зазначення кількості інгредієнта або категорії інгредієнта:

    1) виражається у відсотках, що відповідає кількості інгредієнта або інгредієнтів під час його/їх використання;

    2) зазначається в назві або відразу після назви харчового продукту або в переліку інгредієнтів поруч з відповідним інгредієнтом або категорією інгредієнтів.

    5. Винятки з вимог положень частини четвертої цієї статті допускаються в таких випадках:

    1) якщо харчовий продукт втратив вологу внаслідок теплової або інших видів обробки, кількість виражається як відсоткова частка, що відповідає кількості даних інгредієнтів у готовому продукті, якщо тільки ця кількість або сукупна кількість усіх інгредієнтів, зазначених на етикетці, не перевищує 100 відсотків. У разі якщо кількість або сукупна кількість усіх інгредієнтів, зазначених на етикетці, перевищує 100 відсотків, кількість зазначається на основі маси інгредієнтів, використаних для приготування 100 грамів готового продукту;

    2) кількість летких інгредієнтів зазначається як їх масова частка у готовому продукті;

    3) кількість інгредієнтів, що використовуються у концентрованій або дегідратованій формі та відновлюються у процесі виробництва, може зазначатися як їх масові частки до концентрування або зневоднення;

    4) якщо концентровані чи зневоднені харчові продукти відновлюються перед споживанням шляхом додавання води, кількість інгредієнтів може зазначатися як їх масові частки у відновленому продукті.

    Попередня

    17/32

    Наступна
    Додати в обране
    logo

    Юридичні застереження

    Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

    Повний текст