0
0
2179
Його обожнюють кіномани і поціновувачі диванного дозвілля, а в основі його приготування лежить воістину унікальний хімічний процес.
Смачні і дивовижно хрусткі зерна, вкриті вершковим маслом, карамеллю чи сіллю, переживають зараз свою зоряну годину. Середньостатистичний американець поїдає близько 50 літрів повітряної кукурудзи щороку.
Але й у Британії, де завжди були популярніші чіпси, продажі попкорна ростуть. Якщо точно - вони збільшилися на 169% за останні п'ять років.
Хоча інтернет рясніє небилицями про походження страви - начебто індіанці пригостили нею американських колоністів на перший День подяки, а ті почали нею снідати - жодних історичних підтверджень цього немає.
Вспомните новость: Почему шоколад лучше секса
А втім, справжня історія смаколику набагато цікавіша.
В обох Америках справді їли попкорн задовго до прибуття європейців.
Його готують із певного різновиду кукурудзи - не тієї, яку ми їмо в качанах, бо вона не вибухає. І зерна саме цього виду археологи знаходять у численних печерах і поселеннях на всьому південному заходу США і далі на південь.
Якось американському ботаніку Томасу Харперу Гудспіду подарували стародавні зерна маїсу, знайдені на розкопках у Чилі.
Одного вечора він кинув кілька цих зерняток на пательню і з превеликими подивом виявив, що вони вибухнули так само, як і попкорн із місцевого магазину.
Здатність цього виду маїсу вибухати пояснюється особливою будовою зерен. Міцна шкірка здатна нагріватися до високої температури і не горіти, а тепло швидко передається в крохмалисте ядро зерна.
Під час нагрівання крапля води в ядрі перетворюється на пару, тисне на оболонку зсередини і, коли за температури 200С тиск збільшується, шкірка нарешті лопається, а зерно розкривається і зростає.
Вспомните новость: Как пиво влияет на организм человека
Попкорн можна зробити і без будь-якого обладнання, просто тримаючи кукурудзяний качан над вогнем. Але, на думку багатьох, справжній технологічний процес - це половина задоволення.
Китайські вуличні торговці і досі застосують досить видовищний спосіб приготування снеку.
Вони нагрівають кукурудзяні зерна у щільно зачиненому чавунному казані, потім прикріплюють до нього довгий полотняний мішок, і готовий попкорн вистрілює в нього, як із невеличкої гармати.
Одна з перших сучасних комерційних машин із виготовлення попкорну з'явилась у 1885 році. Її винайшов кондитер із Іллінойсу на ім'я Чарльз Кріторз, який експериментував із арахісовою жаровнею.
"Хлопавка" Кріторза була надзвичайно хитромудрим пристроєм у бароковому стилі.
Ядра кукурудзи нагрівалися в суміші сала і вершкового масла. Механізм рухали невеликі парові двигуни, а ручку апарата крутив механічний клоун на ім'я Містер Роусті Тоусті, виконуючи одночасно кілька кумедних па.
Кулінарний історик Ендрю Сміт у книзі "Попкорнова культура" (Popped Culture) розповідає, як Кріторз приїхав на своєму фургоні на Всесвітню виставку 1893 року.
Згадайте новину: Експерти назвали сім звичок, які призводять до втоми протягом усього дня
"Він і його помічник почали вигукувати: "Спробуйте нову сенсацію смаку! Безкоштовно! Попкорн, приготований в маслі, - революційно новий метод, щойно запатентований! Візьміть пакетик безкоштовно!"
Невдовзі, розповідає історик, їх оточив натовп. Клоун, прикріплений до кришки попкорнової машини, несамовито обертав ручку, а запашна кукурудза вилітала з апарату.
Клієнтів, яких приваблювало як саме шоу, так і смак нової страви, ставало дедалі більше. Компанія The Cretors і досі залишається провідним виробником машин для виготовлення попкорну.
Цілком несподіваним виявляється той факт, що попкорн - це корисна їжа. Ми звикли сприймати його як солоний, маслянистий снек для спеціальних заходів - походу в кіно чи карнавалу.
Але чиста повітряна кукурудза без смакових добавок і обсмаження має низький вміст жирів і солі, до того ж, вона цільнозернова. Новий імідж попкорну як здорової їжі миттєво використали маркетологи.
Згадайте новину: Іноземна преса: Pokemon Go, бо всім потрібні маленькі радощі
Можливо, саме завдяки цьому закуска набула останнім часом такої популярності у Великій Британії. А щоб переконатися, що в попкорні немає шкідливих добавок, снек можна виготовити в домашніх умовах за допомогою спеціального апарату чи просто у микрохвильовці.
Як це часто трапляється на практиці, кулінарні експерименти показали, що вибухати під дією температури здатні не тільки кукурудзяні зерна.
Інше насіння з твердою оболонкою, як-от рис, пшениця, ячмінь і амарант мають схожі якості. Але вони не роздуваються, як кукурудза. А відтак, у покорна найближчим часом навряд чи з'явиться конкурент.
Цей смачний і оригінальний снек, схоже, надовго оселився в наших серцях і шлунках.
Джерело: BBC Future
Переглядів
Коментарі
Переглядів
Коментарі
Отримайте швидку відповідь на юридичне питання у нашому месенджері, яка допоможе Вам зорієнтуватися у подальших діях
Ви бачите свого юриста та консультуєтесь з ним через екран , щоб отримати послугу Вам не потрібно йти до юриста в офіс
Про надання юридичної послуги та отримайте найвигіднішу пропозицію
Пошук виконавця для вирішення Вашої проблеми за фильтрами, показниками та рейтингом
Переглядів:
302
Коментарі:
0
Переглядів:
762
Коментарі:
0
Переглядів:
310
Коментарі:
0
Переглядів:
1275
Коментарі:
0
Переглядів:
1260
Коментарі:
0
Переглядів:
1831
Коментарі:
0
Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.
Повний текстПриймаємо до оплати
Copyright © 2014-2025 «Протокол». Всі права захищені.