{Назва статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
Вина і коньяки України виготовляються згідно з правилами виробництва і зберігання тихих вин, правилами виробництва і зберігання ігристих та шампанських вин, правилами виробництва коньяків України, правилами виробництва виноробної продукції, які затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики у сфері сільського господарства. Для виготовлення вин і коньяків України застосовуються матеріали та речовини українського та/або неукраїнського походження без будь-яких обмежень щодо часток їх використання у виробництві, дозволені для використання нормативно-правовими актами.
{Частина перша статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 ; в редакції Закону № 2974-VI від 03.02.2011 ; із змінами, внесеними згідно із Законами № 5462-VI від 16.10.2012 , № 2628-VIII від 23.11.2018 , № 124-IX від 20.09.2019 , № 2573-IX від 06.09.2022 ; в редакції Закону № 3193-IX від 29.06.2023 }
{Частину другу статті 5 виключено на підставі Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
Запровадження будь-яких заходів кількісного регулювання щодо змішування, переробки чи використання спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового та виноградного дистиляту спиртового і зернового дистиляту, що мають іноземне (неукраїнське) походження відповідно до Митного кодексу України, у певних кількостях чи пропорціях при виробництві алкогольних напоїв здійснюється виключно законами України з урахуванням норм міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
{До статті 5 включено частину другу згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018 }
Виробництво і технологічна обробка виноматеріалів дозволяються на підприємствах первинного виноробства.
{Частина третя статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 ; в редакції Закону № 2974-VI від 03.02.2011 }
Підприємства, які займаються витримкою виноматеріалів та розливом вин у тару, можуть у разі необхідності здійснювати дообробку або обробку виноматеріалів за технологічними інструкціями.
{Частина четверта статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 , № 1103-VI від 05.03.2009 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 124-IX від 20.09.2019 }
Вина шампанські, ігристі та газовані можуть виготовлятися у будь-якому регіоні України за місцезнаходженням виноробного підприємства.
{Частина п'ята статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
Переробка винограду на виноматеріали, їх витримка та обробка, виготовлення вин і коньяків України, вермутів, бренді проводяться у спеціально обладнаних приміщеннях (цехах), використання яких для інших цілей забороняється. Не допускаються виготовлення, обробка, витримка та зберігання виноградних виноматеріалів та вин в одному приміщенні (крім розливу та експедиції) з напоями плодово-ягідними, вермутами та іншими ароматизованими напоями.
{Частина шоста статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 }
Виноматеріали, коньяки України, вермути, бренді і вина для експорту виробляють згідно з правилами виробництва виноробної продукції в Україні, згідно із законодавством країн-імпортерів на виконання конкретного замовлення.
{Частина сьома статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 124-IX від 20.09.2019 }
Використання у вітчизняному виноробстві імпортних виноматеріалів, що не відповідають вимогам правил виробництва виноробної продукції, забороняється.
{Частина восьма статті 5 із змінами, внесеними згідно із Законом № 124-IX від 20.09.2019 }
Вина, виготовлені з імпортних виноматеріалів і за зарубіжною технологічною документацією, випускаються під їх видовою назвою із зазначенням країни походження вина та місця розливу.
{Частина дев'ята статті 5 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2974-VI від 03.02.2011 }
Забороняється видавати за іноземні українські вина, коньяки України і суміші (купажі) з іноземними винами (виноматеріалами, коньяками, коньячними спиртами).
{Частина десята статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
{Частину одинадцяту статті 5 виключено на підставі Закону № 3193-IX від 29.06.2023 }
Національна академія аграрних наук України може затверджувати нові марки дослідних партій виноробної продукції, вироблених при виконанні науково-дослідних робіт, на підставі висновку дегустаційної комісії Національного інституту винограду і вина "Магарач".
{Статтю 5 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2974-VI від 03.02.2011 }
Перелік необхідних для цього документів, терміни і процедури подачі, затвердження і погодження здійснюються у встановленому порядку.
{Статтю 5 доповнено частиною згідно із Законом № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 }
Гарантійні терміни зберігання вин шампанських, ігристих та тихих, коньяків України, які встановлено технологічною документацією або іншими нормативно-правовими актами, є мінімальними термінами, протягом яких виробник несе відповідальність за невідповідність показників якості продукції нормативним вимогам, і не є термінами придатності виноробної продукції до споживання.
{Статтю 5 доповнено частиною згідно із Законом № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 124-IX від 20.09.2019 }
Виробники виноробної продукції мають право встановлювати власні гарантійні терміни зберігання окремих найменувань вин шампанських, ігристих та тихих, коньяків України, які перевищують мінімальні гарантійні терміни, встановлені технологічною документацією або іншими нормативно-правовими актами, з обов’язковою відповідальністю за відповідність їх якості нормативним вимогам. Власні гарантійні терміни повинні бути внесені у розроблені виробником технологічні інструкції на окремі найменування продукції.
{Статтю 5 доповнено частиною згідно із Законом № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законами № 5462-VI від 16.10.2012 , № 124-IX від 20.09.2019 ; в редакції Закону № 3193-IX від 29.06.2023 }
У торгових найменуваннях вин спеціального типу видова назва доповнюється назвою місця виробництва продукції.
{Частина статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 }
Найменування іншим винам та новим маркам надаються відповідно до вимог положення, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики у сфері сільського господарства.
{Частина сімнадцята статті 5 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5462-VI від 16.10.2012 }
При виробництві вин не допускається купажування виноматеріалів із європейських сортів винограду з виноматеріалами із сортів винограду виду Лабруска та гібридів прямих виробників. При виробництві марочних вин не допускається купажування марочних і ординарних виноматеріалів.
{Частина статті 5 в редакції Законів № 3427-IV від 09.02.2006 , № 2974-VI від 03.02.2011 }
Вина шампанські, ігристі та тихі, вермути, коньяки України і бренді, в яких після закінчення гарантійних термінів зберігання не з'явилося помутніння чи видимого осаду, придатні для подальшого зберігання та реалізації.
{Частина статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
{Частину статті 5 виключено на підставі Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
Виготовлення етикеток для пляшок та інших елементів зовнішнього оформлення вин та коньяків України забороняється у разі відсутності у замовника - виробника виноробної продукції дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну аграрну політику, політику у сфері сільського господарства, на виробництво відповідних категорій і марок виноробної продукції, підтвердженого нотаріально завіреною копією ліцензії, що додається до контракту на друкування етикеток.
{Статтю 5 доповнено частиною згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 }
Головна і хвостова фракції спирту коньячного (відходи винокуріння) за вибором виробника направляються на ректифікацію спирту для технічних цілей або на утилізацію чи на дистиляцію.
{Статтю 5 доповнено частиною двадцять другою згідно із Законом № 1638-VII від 12.08.2014 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017 }
Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.
Полный текстПриймаємо до оплати
Copyright © 2014-2024 «Протокол». Все права защищены.