Документ 2974-VI, чинний, поточна редакція — Прийняття від 03.02.2011
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 01.03.2011. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

                                                          
З А К О Н У К Р А Ї Н И
Про внесення змін до Закону України
"Про виноград та виноградне вино"
( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2011, N 33, ст.327 )

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:
I. Внести до Закону України "Про виноград та виноградне вино"
( 2662-15 ) (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., N 31,
ст. 419; 2006 р., N 26, ст. 214; 2009 р., N 31, ст. 451) такі
зміни:
1. У статті 1:
1) пункт 8 викласти в такій редакції:
"8) гібриди прямі виробники - сорти винограду першого
покоління від схрещування сортів виду Vitis vinifera з іншими
видами винограду роду Vitis: Зейбель, Террас, Бако, Кастель,
Кудерк, Отелло, Жакез, Клінтон, Ербемон";
2) у пункті 12 слово "купажу" замінити словом "купажування";
3) у пункті 19 слово "типажне" виключити;
4) пункт 21 викласти в такій редакції:
"21) вино контрольованого найменування - вино стабільно
високої якості, що виробляється за спеціальною або традиційною
технологією з визначених сортів винограду строго регламентованого
географічного району. Походження і якість вина спеціально
контролюються на всіх етапах виробництва сировини та готової
продукції";
5) у пункті 23 слова "природне визрівання" замінити словом
"дозрівання";
6) пункт 24 виключити;
7) у пункті 26 слова "не пізніше завершення процесу бродіння
сусла" замінити словами "не пізніше трьох місяців після завершення
процесу бродіння сусла";
8) доповнити пунктом 26-1 такого змісту:
"26-1) вино ординарне витримане - вино поліпшеної якості,
виготовлене за спеціальною технологією з виноматеріалів окремих
сортів винограду чи їх суміші, з обов'язковою витримкою у дубовій
тарі перед розливом не менше шести місяців";
9) пункти 30, 31 і 38 викласти в такій редакції:
"30) купаж - суміш у певному співвідношенні різних
виноматеріалів, коньячних спиртів з компонентами, встановленими
технологічними інструкціями для надання вину, коньяку України
типовості, забезпечення випуску стабільних за своїми
органолептичними і фізико-хімічними показниками вин і коньяків
України. Технологічна операція приготування купажу має назву -
купажування, а вина мають назву - купажовані;
31) витримка - тривалий технологічний процес дозрівання
виноматеріалу або коньячного спирту в технологічній тарі у певних
умовах, що сприяють формуванню його типовості та покращенню
якості";
"38) підприємства вторинного виноробства - підприємства, які
займаються витримкою виноматеріалів, обробкою виноматеріалів та
розливом або тільки розливом вин у споживчу тару відповідно до
нормативних документів";
10) доповнити пунктом 41 такого змісту:
"41) прототип вина - тип вина, що історично склався в певних
географічних регіонах внаслідок використання специфічних прийомів
переробки винограду певних сортів та способів обробки мезги, сусла
або виноматеріалів, який став прообразом (попередником і зразком)
для виробництва відповідного типу вина в тій самій або іншій
географічній зоні вирощування винограду".
2. У статті 2:
1) частину третю викласти в такій редакції:
"Садіння виноградників для виноробства дозволяється лише у
виноробних місцевостях із застосуванням районованих або
перспективних сортів винограду відповідно до проекту, який
затверджений спеціально уповноваженим центральним органом
виконавчої влади з сільського господарства. Гібриди прямі
виробники, що є в насадженнях, підлягають заміні, а нерайоновані
сорти підлягають заміні або районуванню протягом 15 років";
2) після частини третьої доповнити двома новими частинами
такого змісту:
"Сорти винограду, посаджені відповідно до проекту для
випробування нових селекційних сортів винограду, за позитивних
результатів сортовипробування районуються у встановленому порядку.
Придбаний садивний матеріал вітчизняного або іноземного
походження, призначений для садіння виноградників, проходить
обов'язкову сертифікацію в установах, які мають на це
повноваження, та акредитацію. Ця норма не поширюється на садивний
матеріал, отриманий у власних розсадниках, розміщених у зоні
садіння виноградників".
У зв'язку з цим частини четверту - шосту вважати відповідно
частинами шостою - восьмою.
3. Частину першу статті 3 викласти у такій редакції:
"Для виробництва вин і коньяків України використовуються
технічні сорти винограду, що відповідають вимогам державних
стандартів. Не допускається при переробці змішування європейських
сортів винограду з сортами виду Лабруска та гібридами прямими
виробниками. Столові сорти винограду можуть використовуватися для
виготовлення ординарних вин. Для виробництва ординарних вин,
бренді і коньяків України допускається використовування столових
сортів винограду, якщо за вмістом цукрів та іншими показниками
якості вони відповідають вимогам, що пред'являються до винограду
технічних сортів".
4. Частину другу статті 4 викласти в такій редакції:
"Під час виробництва виноматеріалів та інших продуктів
виноробства здійснюються органолептичний, хімічний і
мікробіологічний контроль якості сировини і готової продукції та
ведеться відповідна технологічна документація".
5. У статті 5:
1) частини першу і третю викласти в такій редакції:
"Вина і коньяки України виготовляються згідно з правилами
виробництва і зберігання тихих вин, правилами виробництва і
зберігання ігристих та шампанських вин, правилами виробництва
коньяків України, відповідними стандартами і технологічними
інструкціями, що затверджуються спеціально уповноваженим
центральним органом виконавчої влади з сільського господарства.
Для виготовлення вин і коньяків України застосовуються матеріали
та речовини, дозволені для використання нормативними документами
та Головним державним санітарним лікарем України";
"Виробництво і технологічна обробка виноматеріалів
дозволяються на підприємствах первинного виноробства";
2) у частині дев'ятій слово "родовою" замінити словом
"видовою";
3) після частини одинадцятої доповнити новою частиною такого
змісту:
"Національна академія аграрних наук України може
затверджувати нові марки дослідних партій виноробної продукції,
вироблених при виконанні науково-дослідних робіт, на підставі
висновку дегустаційної комісії Національного інституту винограду і
вина "Магарач".
У зв'язку з цим частини дванадцяту - двадцяту вважати
відповідно частинами тринадцятою - двадцять першою;
4) частину вісімнадцяту викласти в такій редакції:
"При виробництві вин не допускається купажування
виноматеріалів із європейських сортів винограду з виноматеріалами
із сортів винограду виду Лабруска та гібридів прямих виробників.
При виробництві марочних вин не допускається купажування марочних
і ординарних виноматеріалів".
6. У статті 6:
1) частину першу викласти в такій редакції:
"Вина столові виготовляються сортовими або купажованими";
2) після частини першої доповнити новою частиною такого
змісту:
"Вина столові напівсухі та напівсолодкі виготовляються за
класичною схемою з використанням виноматеріалів-недобродів або за
купажною схемою з використанням виноградних цукровмісних
матеріалів".
У зв'язку з цим частини другу - одинадцяту вважати відповідно
частинами третьою - дванадцятою.
7. Частину першу статті 8 викласти в такій редакції:
"Назва вин контрольованих найменувань за походженням
надається кращим винам, виготовлення яких забезпечено стійкою
сировинною базою і які мають високу якість протягом не менш як
5 років випуску. Всі стадії виробництва вин контрольованих
найменувань за походженням повинні здійснюватися на підприємстві,
розташованому у строго регламентованому географічному місці
вирощування винограду".
8. Частини другу і третю статті 10 викласти у такій редакції:
"Тиск діоксиду вуглецю в пляшках з готовою продукцією в
ігристих винах повинен становити не менш як 300 кПа, "Шампанського
України" - не менш як 350 кПа, газованих - від 100 до 250 кПа при
20 град. C.
Виноматеріали для виробництва вин шампанських та ігристих
виготовляються з винограду певних сортів, визначених
технологічними інструкціями та стандартами".
9. У статті 11:
1) доповнити новою частиною першою такого змісту:
"Ароматизовані вина - вина виноградного походження, у тому
числі вермути, отримані шляхом змішування сухих та/або кріплених
виноматеріалів, спиртових рослинних екстрактів, спирту етилового
ректифікованого та цукру або цукровмісних матеріалів".
У зв'язку з цим частини першу - четверту вважати відповідно
частинами другою - п'ятою;
2) частини третю і четверту викласти в такій редакції:
"Вермути - група ароматизованих вин, отриманих шляхом
купажування спеціально оброблених столових або кріплених
виноградних виноматеріалів з додаванням спирту етилового
ректифікованого, сахарози або цукровмісних матеріалів та спиртових
настоїв (екстрактів) пряно-ароматичної сировини, до складу якої
обов'язково входить полин.
Бренді - міцні алкогольні напої з характерним букетом і
смаком, що виготовляються з витриманих у дубовій тарі або у
ємностях з нержавіючої сталі з дубовою клепкою спиртів, отриманих
шляхом дистиляції виноградної сировини, у спосіб доведення їх до
кондицій готових напоїв пом'якшеною водою з додаванням цукрового
сиропу та цукрового колеру".
10. Абзац сьомий статті 12 викласти в такій редакції:
"виготовлення сурогатів вин і коньяків України шляхом
використання виноматеріалів, вироблених екстракцією водою
виноградних вичавок або ізюму".
11. Частину першу статті 13 викласти в такій редакції:
"Умови зберігання вин і коньяків України на складах і в
торговельних залах повинні відповідати вимогам нормативних
документів".
12. Частини п'яту та шосту статті 15 викласти в такій
редакції:
"Прибуток, одержаний від продажу фальсифікованих вин,
вермутів, коньяків України і бренді, вилучається до державного
бюджету в судовому порядку органами державної податкової служби за
поданням спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої
влади з сільського господарства.
Розгляд справ щодо порушень вимог цього Закону здійснюється
відповідними посадовими особами згідно із законом. У разі незгоди
суб'єктів господарювання з рішенням спеціально уповноваженого
центрального органу виконавчої влади з сільського господарства у
справі його дії можуть бути оскаржені в судовому порядку".
II. Прикінцеві положення
1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.
2. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня
набрання чинності цим Законом:
підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України
пропозиції щодо приведення законів України у відповідність із цим
Законом;
прийняти нормативно-правові акти, що випливають із цього
Закону;
привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим
Законом;
забезпечити перегляд і скасування міністерствами, іншими
центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових
актів, що суперечать цьому Закону.

Президент України В.ЯНУКОВИЧ
м. Київ, 3 лютого 2011 року
N 2974-VI



вгору