Головна Сервіси для юристів ... Закони Про безпечність та гігієну кормів Стаття 16. Категорії та функціональні групи кормових добавок Стаття 16. Категорії та функціональні групи кормов...

Стаття 16. Категорії та функціональні групи кормових добавок

Про безпечність та гігієну кормів (ЗМІСТ) Інші закони
  • 1144

    Переглядів

  • 1144

    Переглядів

  • Додати в обране

    1. Залежно від функціонального призначення та властивостей кормові добавки поділяються на такі категорії:

    1) технологічні кормові добавки;

    2) сенсорні кормові добавки;

    3) поживні кормові добавки;

    4) зоотехнічні кормові добавки;

    5) кокцидіостатики та гістомоностатики.

    2. У межах відповідної категорії кормова добавка може бути віднесена до однієї або декількох функціональних груп.

    3. Технологічні кормові добавки включають такі функціональні групи:

    1) консерванти - речовини або мікроорганізми, які захищають корм від пошкодження мікроорганізмами або їх метаболітами;

    2) антиоксиданти - речовини, які продовжують строк зберігання кормів та кормових матеріалів, захищаючи їх від пошкодження внаслідок окислення;

    3) емульгатори - речовини, які дозволяють формувати та підтримувати однорідну суміш двох або більше незмішуваних фаз у кормах;

    4) стабілізатори - речовини, які дозволяють підтримувати визначений фізико-хімічний стан кормів;

    5) желюючі агенти та драглеутворювачі - речовини, які надають корму певну структуру шляхом формування гелю або драглів;

    6) згущувачі - речовини, які підвищують в’язкість кормів;

    7) зв’язуючі агенти - речовини, які посилюють здатність часток корму триматися разом;

    8) речовини контролю радіонуклідного забруднення - речовини, які перешкоджають поглинанню радіонуклідів або сприяють їх виведенню;

    9) антиспікаючі агенти - речовини, які знижують здатність окремих часток корму триматися разом (прилипати);

    10) регулятори кислотності - речовини, які регулюють рівень рН кормів;

    11) силосні добавки - речовини, включаючи ензими та мікроорганізми, призначені для включення до складу кормів з метою покращення виробництва силосу;

    12) денатуранти - речовини, що використовуються у виробництві перероблених кормів та дозволяють встановити походження харчових або кормових матеріалів;

    13) речовини для зменшення забруднення кормів мікотоксинами - речовини, здатні стримувати або знижувати поглинання мікотоксинів, сприяти їх виведенню чи змінювати спосіб їх дії;

    14) поліпшувачі гігієнічних умов - речовини або мікроорганізми, які сприятливо впливають на гігієнічні характеристики кормів шляхом зниження їх мікробіологічного забруднення;

    {Пункт 14 частини третьої статті 16 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3221-IX від 30.06.2023 }

    15) інші технологічні кормові добавки - речовини або мікроорганізми, додані до кормів з технологічною метою, які сприятливо впливають на властивості корму.

    {Частину третю статті 16 доповнено пунктом 15 згідно із Законом № 3221-IX від 30.06.2023 }

    4. Сенсорні кормові добавки включають такі функціональні групи:

    1) барвники - речовини, що надають або відновлюють забарвлення корму, речовини, що надають забарвлення продукту тваринного походження, речовини, що сприятливо впливають на колір декоративних рибок та птахів;

    2) ароматичні суміші - речовини, наявність яких у кормі підвищує їх запах та смакові якості.

    5. Поживні кормові добавки включають такі функціональні групи:

    1) вітаміни, провітаміни та речовини з встановленим хімічним складом із схожою дією;

    2) суміші мікроелементів;

    3) амінокислоти, солі амінокислот та їх аналоги;

    4) сечовина та її похідні.

    6. Зоотехнічні кормові добавки включають такі функціональні групи:

    1) підсилювачі засвоюваності - речовини, які покращують перетравлення їжі тваринами завдяки їх впливу на окремі кормові матеріали;

    2) стабілізатори кишкової флори - мікроорганізми або інші речовини з визначеним хімічним складом, які сприятливо впливають на кишкову флору;

    3) речовини, які сприятливо впливають на навколишнє природне середовище;

    3 - 1 ) стабілізатори фізіологічного стану - речовини або мікроорганізми, які при годуванні здорових тварин сприятливо впливають на їхній фізіологічний стан, у тому числі на стійкість до стресових факторів.

    {Частину шосту статті 16 доповнено пунктом 3 - 1 згідно із Законом № 3221-IX від 30.06.2023 }

    4) інші зоотехнічні кормові добавки.

    7. У разі необхідності, зумовленої науково-технічним розвитком, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, за власною ініціативою або за зверненням наукових установ чи операторів ринку може визначити додаткові категорії та функціональні групи кормових добавок.

    Попередня

    16/52

    Наступна
    Додати в обране
    logo

    Юридичні застереження

    Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

    Повний текст