1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через два роки з дня набрання ним чинності, крім:
положень, що встановлюють вимоги до виробництва, витримки (дозрівання), опису, представлення та маркування продуктів, визначених у пункті 3 статті 208 "Тимчасові заходи" підрозділу 3 "Географічні значення" глави 9 "Інтелектуальна власність" розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, які вводяться в дію не раніше закінчення періоду, зазначеного у пункті 3 зазначеної статті;
абзаців другого - чотирнадцятого та шістнадцятого підпункту 2 пункту 4 цього розділу, які вводяться в дію з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва";
{Пункт 1 розділу VII доповнено новим абзацом згідно із Законом № 3193-IX від 29.06.2023 }
пункту 5 цього розділу, який вводиться в дію з дня набрання чинності цим Законом.
2. Правова охорона географічних зазначень спиртних напоїв, зареєстрованих до набрання чинності цим Законом, діє безстроково, крім випадків дострокового припинення дії реєстрації географічного зазначення спиртного напою, передбачених статтею 21 Закону України "Про правову охорону географічних зазначень".
3. Установити, що з 1 січня 2026 року використання географічних зазначень спиртних напоїв Європейського Союзу Cognac (коньяк), Armagnac (арманьяк), Calvados (кальвадос), Grappa (граппа), Anis Portuges (аніс португеж) для позначення та представлення подібних спиртних напоїв, що походять з України, припиняється, крім напоїв, що вироблені та марковані згідно із законодавством, що діяло до 1 січня 2026 року, які можуть реалізовуватися в Україні до їх закінчення на складах. Офіційні назви подібних спиртних напоїв, що походять з України, мають бути приведені у відповідність з вимогами цього Закону. Використання назв, похідних від географічних зазначень спиртних напоїв Європейського Союзу, передбачених цим пунктом, для спиртів, спиртових дистилятів, технологій, що застосовуються для виробництва спиртних напоїв, з 1 січня 2026 року забороняється.
До 1 січня 2029 року для виробництва спиртного напою категорії "бренді" допускається використання дистиляту винного, мінімальна витримка (дозрівання) якого в металевих ємностях емальованих чи з нержавіючої сталі з використанням дубової клепки становить не менше трьох років.
{Пункт 3 розділу VII із змінами, внесеними згідно із Законом № 3193-IX від 29.06.2023 }
4. Внести зміни до таких законів України:
1) в абзаці десятому частини другої статті 6 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" (Відомості Верховної Ради України, 1994 р., № 7, ст. 36; 2003 р., № 35, ст. 271; 2020 р., № 51, ст. 481) слова "спиртів та" виключити;
2) у Законі України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (Відомості Верховної Ради України, 1995 р., № 46, ст. 345 із наступними змінами):
у статті 1:
визначення терміна "спирт етиловий" викласти в такій редакції:
"спирт етиловий - спирт, що класифікується в товарних позиціях 2207 і 2208 згідно з УКТЗЕД та виготовлений із сільськогосподарської продукції або з нехарчових видів сировини за спеціальними технологіями";
визначення терміна "зерновий дистилят" викласти в такій редакції:
"зерновий дистилят - спиртовий дистилят, отриманий шляхом перегонки (дистиляції) зрілої бражки зернових культур, який має органолептичні характеристики, похідні від використаної сировини, та використовується для виробництва спиртних напоїв";
доповнити термінами такого змісту:
"категорії спиртних напоїв - встановлена цим Законом та Законом України "Про географічні зазначення спиртних напоїв" класифікація спиртних напоїв на підставі їхніх фізичних, хімічних та/або органолептичних характеристик, складу та способу виробництва;
спиртний напій - напій алкогольний, призначений для споживання людиною, міцністю від 15 % об. (включно із спиртними напоями категорії "яєчний лікер" міцністю від 14 % об.), одержаний в один із таких способів або шляхом їх поєднання:
дистиляція отриманих шляхом природного спиртового бродіння продуктів із сільськогосподарської продукції з додаванням або без додавання ароматизаторів чи ароматичних харчових продуктів;
мацерація або подібна обробка рослинної сировини у спирті етиловому із сільськогосподарської продукції та/або спиртовому дистиляті із сільськогосподарської продукції, та/або спиртному напої;
додавання (окремо або в поєднанні) ароматизаторів, ароматичних харчових продуктів, барвників, підсолоджувачів та/або іншої сільськогосподарської продукції, та/або харчових продуктів, інших інгредієнтів, використання яких у виробництві спиртних напоїв дозволено законодавством, до спирту етилового та/або спиртового дистиляту, та/або спиртного напою.
Якщо для виробництва спиртного напою додається вода питна (у тому числі демінералізована, пом’якшена, оброблена за допомогою зворотного осмосу), вміст спирту у спиртному напої після додавання води повинен відповідати вмісту спирту за об’ємом, встановленому для відповідної категорії спиртних напоїв.
Не вважаються спиртними напоями алкогольні напої, що класифікуються у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 та 2207 згідно з УКТЗЕД. Для виробництва спиртних напоїв використовуються спирт етиловий (товарна підкатегорія 2207 10 00 90 згідно з УКТЗЕД) та спиртові дистиляти (товарна позиція 2208 згідно з УКТЗЕД), одержані виключно із сільськогосподарської продукції;
{Абзац п'ятнадцятий підпункту 2 пункту 4 розділу VII виключено на підставі Закону № 3193-IX від 29.06.2023 }
офіційна назва спиртного напою - назва категорії спиртних напоїв, вимогам якої відповідає спиртний напій. Для спиртного напою, що не відповідає вимогам жодної з категорій спиртних напоїв, офіційною назвою є назва "спиртний напій" або назва, встановлена нормативно-правовим актом, а в разі його відсутності - нормативним документом, за умови наявності в маркуванні спиртного напою терміна "спиртний напій";
доповнити статтею 10 - 1 такого змісту:
" Стаття 10 - 1 . Загальні вимоги до категорій та офіційних назв спиртних напоїв
1. Спиртні напої класифікуються відповідно до загальних вимог, визначених цією статтею, та вимог, встановлених частиною другою статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
2. Спирт етиловий, що використовується для виробництва спиртних напоїв всіх категорій, має бути одержаний із сільськогосподарської продукції, мати міцність від 96 % об. і такі органолептичні характеристики: без відчутного смаку, відмінного від смаку використаної сировини; максимальна вміст домішок на 1 літр спирту 100 % об.: загальна кислотність, виражена у грамах оцтової кислоти, - 0,015; естери, виражені у грамах етилацетату, - 0,013; альдегіди, виражені у грамах ацетальдегіду, - 0,005; вищі спирти, виражені у грамах 2-метил-1-пропанолу 100 % об., - 0,005; метанол, виражений у грамах, - 0,3; сухий екстракт, виражений у грамах, - 0,015; основи, що містять азот, виражені у грамах азоту, - 0,001; фурфурол не виявляється; та відповідати товарній підкатегорії 2207 10 00 90 згідно з УКТЗЕД.
3. З урахуванням вимог, встановлених для кожної з категорій спиртних напоїв, визначених пунктами 1-14 частини другої статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", спиртні напої цих категорій повинні відповідати таким вимогам:
1) отримані шляхом спиртового бродіння та дистиляції (перегонки) виключно сільськогосподарської продукції;
2) не містять доданого спирту (розбавленого чи нерозбавленого);
3) не ароматизовані;
4) не забарвлені (крім використання простої карамелі для коригування кольору);
5) не підсолоджені (крім підсолодження для заокруглення фінального смаку; максимальний вміст підсолоджувачів у перерахунку на інвертний цукор не може перевищувати рівень, встановлений для відповідної категорії);
6) не містять допоміжних речовин (крім цілих неперероблених частин сировини, з якої отримують спирт, які переважно використовуються для декорування).
4. З урахуванням вимог, встановлених для кожної з категорій спиртних напоїв, визначених пунктами 15-44 частини другої статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", для спиртних напоїв цих категорій допускаються додавання спирту, ароматизація, забарвлення, підсолодження.
5. Спиртні напої, що не відповідають вимогам жодної з категорій спиртних напоїв, визначених частиною другою статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", повинні одержуватися із сільськогосподарської продукції та/або харчових продуктів, при їх виробництві допускаються додавання спирту, ароматизація, забарвлення, підсолодження.
6. Для спиртного напою, що відповідає вимогам певної категорії спиртних напоїв, визначених частиною другою статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", офіційною назвою є назва відповідної категорії.
Для спиртного напою, що не відповідає вимогам жодної з категорій спиртних напоїв, офіційною назвою є назва "спиртний напій" або назва, встановлена нормативно-правовим актом, а в разі його відсутності - нормативним документом, за умови наявності в маркуванні спиртного напою терміна "спиртний напій".
Для спиртного напою, що відповідає вимогам більш як однієї категорії спиртних напоїв, допускається використання декількох офіційних назв згідно з вимогами відповідних категорій.
7. Забороняється використання офіційних назв спиртних напоїв при описі, представленні або маркуванні будь-яких напоїв, що не відповідають вимогам відповідної категорії. Ця заборона поширюється на випадки поєднання офіційної назви спиртного напою із словами "стиль", "тип", "спосіб", "який вироблений у", "імітація", "смак", "подібний" тощо.
8. Офіційна назва спиртного напою може доповнюватися або замінюватися зареєстрованим для спиртного напою географічним зазначенням у порядку, встановленому Законом України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", а також замінюватися складеним терміном, який включає термін "лікер" або "крем", за умови що готовий продукт відповідає вимогам категорії "лікер", визначеної пунктом 33 частини другої статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
9. Допускається доповнення офіційної назви спиртного напою:
1) складеним терміном або алюзією відповідно до частини дванадцятої цієї статті та вимог, встановлених для категорій спиртних напоїв;
2) назвою чи посиланням на місце походження, за умови що це не вводить споживачів в оману;
3) звичною назвою, визначеною пунктом 6 частини першої статті 1 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", за умови що це не вводить споживачів в оману;
4) терміном "купаж" та похідними від нього, за умови що спиртний напій був купажований;
5) термінами "змішаний" або "суміш", за умови що спиртний напій був змішаний;
6) терміном "сухий" або "dry" (крім спиртних напоїв, що відповідають вимогам категорії "віскі", визначеної пунктом 2 частини другої статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", та з урахуванням вимог, встановлених для категорій, визначених пунктами 20-22 частини другої статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", за умови що підсолодження спиртного напою не застосовується, навіть для заокруглення фінального смаку).
Офіційна назва спиртних напоїв, що відповідають вимогам категорії "лікер", визначеної пунктом 33 частини другої статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", може доповнюватися терміном "сухий" або "dry".
10. Ароматизатори, що імітують спиртний напій або їх використання у виробництві харчових продуктів (крім напоїв), при їх представленні та маркуванні можуть містити посилання на офіційні назви спиртних напоїв, за умови що такі офіційні назви доповнюються терміном "аромат" або іншими подібними термінами.
11. Алюзія на офіційну назву спиртного напою при представленні та маркуванні алкогольного напою (крім спиртного напою) допускається, якщо спирт, доданий до алкогольного напою, походить виключно із спиртного напою або спиртних напоїв, про які йдеться в алюзії, та відсоткова частка кожного спиртового інгредієнта зазначається принаймні один раз в одному полі видимості з алюзією у порядку їх зменшення. Така частка дорівнює відсотковій частці спирту у загальному вмісті спирту в готовому продукті.
12. При описі, представленні та маркуванні спиртного напою, що відповідає вимогам категорій спиртних напоїв, визначених пунктами 33-40 частини другої статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", алюзія на офіційні назви, передбачені для однієї або декількох категорій спиртних напоїв, допускається за таких умов:
1) спирт, доданий до спиртного напою, походить виключно із спиртного напою або спиртних напоїв, про які йдеться в алюзії;
2) частка кожного спиртового інгредієнта (у відсотках) наводиться принаймні один раз в одному полі видимості з алюзією у порядку зменшення часток. Така частка дорівнює частці спирту (у відсотках), яку він становить у загальному вмісті спирту в готовому продукті;
3) термін "крем" не використовується в офіційній назві спиртного напою, що належить до категорій, визначених пунктами 33-40 частини другої статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", або в офіційній назві спиртного напою або спиртних напоїв, про які йдеться в алюзії.
Алюзії на офіційні назви спиртних напоїв наводяться з іншому рядку, ніж назва алкогольного напою, розміром шрифту, що не перевищує 50 відсотків розміру шрифту, яким наведено назву алкогольного напою, а якщо використовуються складені терміни - 50 відсотків розміру шрифту, яким наведено складений термін.
Алюзії на офіційні назви спиртних напоїв при описі, представленні та маркуванні спиртних напоїв повинні супроводжуватися офіційною назвою спиртних напоїв, яка наводиться в одному полі видимості з алюзією.
13. Алюзії на офіційні назви спиртних напоїв допускаються при описі, представленні та маркуванні харчових продуктів (крім алкогольних напоїв), за умови що спирт, який використовується у виробництві харчових продуктів, походить виключно із спиртного напою або спиртних напоїв, про які йдеться в алюзії, крім спирту, що входить до складу ароматизаторів, барвників або інших інгредієнтів, використання яких дозволено законодавством у виробництві харчових продуктів";
у частині першій статті 11:
абзац третій викласти в такій редакції:
"Загальна назва алкогольного напою або офіційна назва спиртного напою, власна назва виробу";
доповнити абзацами такого змісту:
"При маркуванні спиртних напоїв використовуються офіційні назви спиртних напоїв згідно з вимогами, встановленими статтею 10 - 1 цього Закону та Законом України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", які розбірливо відображаються на етикетці і не повинні замінюватися або змінюватися.
Маркування спиртних напоїв із зареєстрованими географічними зазначеннями здійснюється відповідно до цього Закону з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
При маркуванні алкогольних напоїв дозволяється використання у складеному терміні офіційної назви спиртного напою, якщо:
1) використаний для виробництва алкогольного напою спирт походить виключно із спиртного напою, про який ідеться у складеному терміні, крім спирту, що входить до складу ароматизаторів, барвників або інших інгредієнтів, використання яких дозволено законодавством у виробництві харчових продуктів);
2) спиртний напій не був розбавлений водою настільки, що його міцність стала меншою за мінімальну, встановлену вимогами для відповідної категорії спиртних напоїв.
Терміни "алкоголь", "спирт", "напій", "спиртний напій" і "вода" не повинні міститися у складеному терміні, що описує алкогольний напій.
Складений термін, що описує алкогольний напій, наводиться літерами одного шрифту, розміру та кольору, що не відрізняється за розміром від розміру шрифту, яким наводиться назва алкогольного напою, і не переривається будь-яким текстовим або графічним елементом, що не є його частиною.
Складені терміни з використанням офіційних назв спиртних напоїв, що описують спиртний напій, повинні супроводжуватися офіційною назвою спиртного напою, яка відображається в одному полі видимості із складеним терміном, крім випадків заміни офіційної назви спиртного напою складеним терміном відповідно до частини восьмої та підпункту 1 частини дев’ятої статті 10 - 1 цього Закону.
Забороняється зберігання спиртних напоїв для продажу або введення в обіг у ємностях із закупорювальними пристроями, вкритими оболонкою або фольгою на основі свинцю";
частину другу статті 17 після абзацу двадцять шостого доповнити новим абзацом такого змісту:
"використання офіційних назв спиртних напоїв для будь-яких напоїв, які не відповідають встановленим законодавством вимогам до відповідних категорій спиртних напоїв, а також використання офіційних назв спиртних напоїв у поєднанні із словами "стиль", "тип", "спосіб", "який вироблений у", "імітація", "смак", "подібний" тощо - 200 відсотків вартості отриманої партії товару та вилучення з обігу таких товарів".
У зв’язку з цим абзац двадцять сьомий вважати абзацом двадцять восьмим;
статтю 18 доповнити частинами такого змісту:
"Спиртні напої, що виробляються, перебувають в обігу, ввозяться на митну територію України або вивозяться за межі митної території України, повинні відповідати вимогам категорій спиртних напоїв, визначених статтею 10 - 1 цього Закону та частиною другою статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", з дня введення в дію Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
Спиртні напої, що були вироблені та марковані згідно із законодавством, чинним до введення в дію Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", можуть реалізовуватися до закінчення терміну придатності.
За рішенням оператора ринку вимоги до категорій спиртних напоїв можуть застосовуватися з дня набрання чинності Законом України "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
З 1 січня 2026 року період витримки спиртного напою визначається віком наймолодшого спирту в купажі. Спиртні напої, які відповідали вимогам законодавства щодо витримки (дозрівання), що діяло до 1 січня 2026 року, можуть перебувати в обігу до їх повної реалізації у межах терміну придатності. Вимоги щодо витримки (дозрівання) спиртних напоїв встановлюються спеціально уповноваженим органом";
3) у Законі України "Про виноград та виноградне вино" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 31, ст. 419 із наступними змінами):
у статті 1:
пункт 32 викласти в такій редакції:
"фальсифікація вин, вермутів, коньяків України - умисна з корисливою метою підробка вин, вермутів, коньяків України за походженням (місцем виробництва) або їх складом шляхом додавання нешкідливих чи шкідливих для здоров’я людини речовин, а також виготовлення винних і коньячних сурогатів у процесі виробництва, транспортування, зберігання та продажу";
у пункті 36 слово "бренді" виключити;
у частині першій статті 3 слово "бренді" виключити;
у статті 5:
у частинах шостій і сьомій слово "бренді" виключити;
у частині дев’ятнадцятій слова "і бренді" виключити;
частину четверту статті 11 виключити;
у статті 12:
у назві та абзаці четвертому слова "та бренді" виключити;
в абзаці десятому слова "і бренді" виключити;
у назві, частинах другій - четвертій статті 13 слова "і бренді" виключити;
у статті 15:
у частині першій слова "і бренді" виключити;
у частинах третій і четвертій слово "бренді" виключити;
у частині п’ятій слова "і бренді" виключити.
5. Кабінету Міністрів України:
забезпечити прийняття нормативно-правових актів, передбачених цим Законом;
привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом та прийняття ними нормативно-правових актів, передбачених цим Законом.
Президент України
В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ
м. Київ
1 грудня 2022 року
№ 2800-IX
0/0
Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.
Повний текстПриймаємо до оплати
Copyright © 2014-2024 «Протокол». Всі права захищені.