Головна Посилання ... Що таке ніж сантоку, та чому він став важливою частиною сучасного кухонного набору Що таке ніж сантоку, та чому він став важливою час...

Що таке ніж сантоку, та чому він став важливою частиною сучасного кухонного набору

Сантоку – один з найпопулярніших видів кухонних ножів на сучасній кухні. Як видно з назви, цей тип ножа походить з Японії. Його назва перекладається як «три чесноти». Що означає, що цим ножем однаково зручно акуратно різати на маленькі скибочки, рубати та подрібнювати.

Також японці називають цей ніж «бунка-бочо» або «універсальний ніж».

63f1570fd3d33.jpg

І дійсно, сантоку використовується для виконання самих різноманітних завдань на кухні. Він, як правило, трохи коротший і тонший, чим більшість інших європейських кухонних ножів, але має помітно ширший клинок. Це робить цей ніж своєрідним міксом далекосхідного кухарського сікача та європейського кухарського ножа. До того ж він легший за сікач, та зручніший при акуратному нарізанні за великий шеф-ніж. Це робить сантоку дійсно зручним та на диво універсальним ножем.

Сантоку часто називають «японським ножем шеф-кухаря», саме через його універсальність і простоту використання. 

Це один із найпопулярніших ножів у Японії. Останнім часом він стає все більш популярним на Заході. Деякі професійні кухарі навіть клянуться ножем сантоку, настільки вони до нього прив'язані.  А останнім часом цей ніж став звичайним явищем і на домашніх кухнях.

Традиційний сантоку виготовляється з кованої високовуглецевої сталі, але сьогодні часто використовуються інші, часто більш практичні, матеріали, наприклад, нержавіюча сталь. 

Лезо сантоку зазвичай має довжину близько 12-20 см і товщину 1-2 мм. 

Ножі довжиною 12-15 сантиметрів більш легкі та прості у використанні. Їх частіше використовують на домашній кухні.

А ось ніж довжиною у 20 см – інструмент професійного кухаря. 

Рукоять сантоку розроблена таким чином, щоб її було зручно надійно тримати у руці. Навіть традиційні прямі японські рукояті чудово підходять для цього. Сучасні ж сантоку часто мають спеціальні ергономічні рукояті із сучасних матеріалів, що робить їх ще більш зручними та безпечними кухонними ножами.

Ніж сантоку є чудовим інструментом для розрізання м'яса, риби, сиру та овочів. Він також добре підходить для справ, що потребують точних рухів, таких, як при приготуванні закусок, суші та нарізання кубиками. Ніж легкий і простий у користуванні, а його конструкція дозволяє добре контролювати лезо під час різання. 

Окрім універсальності та довговічності, ніж сантоку простий у догляді та обслуговуванні. Але не забувайте, що навіть лезо з нержавіючої сталі необхідно вимити та висушити одразу після використання. Радимо вам мити ваш ніж тільки вручну, бо посудомийна машина може пошкодити лезо чи розбовтати кріплення рукояті, що значно зменшить строк активного життя вашого улюбленого кухонного инструмента.

Ніж з нержавіючої сталі (навіть такої надійної, як німецька 1.4116) треба регулярно підточувати на мусаті. Саме гострим ножем простіше та безпечніше працювати. Ріже він легко, рухи його леза керовані та точні.

Керамічний ніж не потребує заточування. Але він потребує обережного використання та зберігання. Кераміка дуже чутлива до ударів та падіннь, від яких вона може розколотись. 

Взагалі, ми радимо вам зберігати ваші ножі у спеціальних підставках-«колодах», або на магнітній стрічці-тримачі.

При належному догляді ніж сантоку буде вашою вірною робочою конячною на кухні та прослужить довгі роки.

Загалом, японський кухонний ніж сантоку – відмінний вибір для виконання самих різноманітних завдань як на домашній, так і на професійній на кухні. Він зручний, легкий та простий у використанні. Саме це робить сантоку популярним серед досвідчених кулінарів і початківців. Варто спробувати попрацювати цим ножем і вам.

Переглядів : 192
logo

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст