Головна Блог ... Новини Що буде, якщо їсти картоплю щодня: ось що станеться з вашим тілом Що буде, якщо їсти картоплю щодня: ось що станетьс...

Що буде, якщо їсти картоплю щодня: ось що станеться з вашим тілом

  • 0

  • 0

  • 9

Відключити рекламу

Картопля - корисний овоч, який не містить глютену, натомість містить багато вітамінів, мінералів і клітковини. Як показали дослідження, вона допомагає зміцнювати кістки, серце, імунітет і травлення. Але як часто можна його вживати, щоб не нашкодити собі, і чи можна їсти смажену картоплю щодня? Давайте розберемося.

Раніше ми також розповідали, як готувати картоплю в мундирах за рецептом знаменитої шеф-кухарки Мері Беррі.

Як часто можна їсти картоплю

Картопля в меню - це більше складних вуглеводів, вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Цей овоч підтримує здоров'я різних систем організму, і, якщо говорити конкретніше, то є вісім причин включити її в раціон, пише видання Verywellhealth.com.

Картопля зміцнює кістки

Картопля містить калій і фосфор - важливі елементи для здоров'я кісток. Одна середня картопля зі шкіркою покриває приблизно 15-28% добової потреби в калії.

Знижує тиск

Калій, що міститься в картоплі, сприяє виведенню натрію із сечею - це, своєю чергою, допомагає регулювати кров'яний тиск. Дослідження показують, що люди, які споживали більше калію (в тому числі з картоплі), відзначали зниження систолічного тиску.

Підтримує серце здоровим

Клітковина і калій, що містяться в картоплі, підтримують роботу серця. Але для цього важливо готувати овоч правильно - запікати, готувати на пару чи на грилі, або ж робити легке обсмажування з мінімумом рослинної олії. Водночас картопляні чіпси, фрі та оладки краще обмежити, щоб уникнути надлишку натрію та насичених жирів.

Підвищує імунітет і зменшує запалення

Вітамін C у картоплі та флавоноїди (наприклад, кверцетин у шкірці) мають антиоксидантні властивості - вони допомагають боротися із запаленнями та підтримувати імунну систему.

Покращує травлення

Картопля містить розчинну і нерозчинну клітковину, а також стійкий крохмаль, який діє як пребіотик. Це все покращує мікрофлору кишківника. Але важливо пам'ятати, що, збільшуючи в раціоні кількість клітковини, важливо пити достатньо рідини - це допоможе уникнути газоутворення і здуття.

Контролює вагу

Помірне вживання картоплі (правильно приготованої) допомагає підтримувати відчуття ситості завдяки клітковині та помірній кількості калорій.

Робить шкіру здоровішою

Вітаміни групи B, вітамін C, каротиноїди та інші антиоксиданти, що містяться в овочі, покращують стан шкіри, підтримуючи її здоров'я і сяйво.

Покращує чутливість до інсуліну

Охолодження і повторне розігрівання картоплі збільшує вміст у ній стійкого крохмалю - це допомагає поліпшити чутливість до інсуліну. При цьому важливо обмежувати смажену картоплю, щоб знизити ризик розвитку діабету 2 типу.

Картопля може бути частиною збалансованої дієти, тобто, її можна їсти щодня - головне, обирати правильний спосіб приготування і враховувати розмір порції.

У якому вигляді картопля найкорисніша:

краще віддавати перевагу запеченій або злегка обсмаженій картоплі;вживати її потрібно у вигляді гарніру з овочами та нежирним білком;слід контролювати розмір порції й уникати великої кількості олії та солі.

Враховуйте, що більша частина клітковини та мінералів - калію і магнію - міститься в шкірці картоплі, тому за можливості не очищайте її (наприклад, під час запікання в духовці).

Чому не можна багато їсти картоплі

Незважаючи на всі перераховані вище переваги, є кілька випадків, коли цей овоч може бути не найкращим вибором.

У чому полягає шкода картоплі для організму:

картопля, особливо її шкірка, може накопичувати залишки пестицидів або добрив - ось чому важливо звертати увагу на те, де вирощено овоч;високі температури приготування можуть призводити до утворення акриламіду, пов'язаного з ризиком раку, - слід уникати надмірного підрум'янювання або смаження картоплі;хоча це й рідко трапляється, але в деяких людей може виникнути алергічна реакція на картоплю;людям із хронічною хворобою нирок або тим, хто приймає препарати, що підвищують калій, можливо, варто обмежити вживання овоча;також деякі ліки від гіпертонії можуть підвищувати рівень калію в організмі, тож потрібно обговорити з лікарем, скільки калію слід вживати.

Не забувайте також, що зелена або проросла картопля містить токсичні сполуки (соланін і чаконін).


ДЖЕРЕЛО : UNIAN
  • 9

    Переглядів

  • 0

    Коментарі

  • 9

    Переглядів

  • 0

    Коментарі


  • Відключити рекламу

    Залиште Ваш коментар:

    Додати

    КОРИСТУЙТЕСЯ НАШИМИ СЕРВІСАМИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ЮРИДИЧНИХ ПОСЛУГ та КОНСУЛЬТАЦІЙ

    • Безкоштовна консультація

      Отримайте швидку відповідь на юридичне питання у нашому месенджері, яка допоможе Вам зорієнтуватися у подальших діях

    • ВІДЕОДЗВІНОК ЮРИСТУ

      Ви бачите свого юриста та консультуєтесь з ним через екран , щоб отримати послугу Вам не потрібно йти до юриста в офіс

    • ОГОЛОСІТЬ ВЛАСНИЙ ТЕНДЕР

      Про надання юридичної послуги та отримайте найвигіднішу пропозицію

    • КАТАЛОГ ЮРИСТІВ

      Пошук виконавця для вирішення Вашої проблеми за фильтрами, показниками та рейтингом

    Популярні новини

    Дивитись усі новини
    Дивитись усі новини
    logo

    Юридичні застереження

    Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

    Повний текст

    Приймаємо до оплати