Головна Блог Аналітична стаття Статті Що має містити договір адвоката з клієнтом, аби не втрапити у пастку?

Що має містити договір адвоката з клієнтом, аби не втрапити у пастку?

29.03.2023
Переглядів : 13911

В дисциплінарній справі, порушеній проти адвоката, перш за все досліджується його договір з клієнтом. Нечіткі формулювання або відсутність дати укладання договору найчастіше у такому випадку шкодять самому адвокату. (Джерело: ЗіБ)

Читайте статтю: Про гонорар успіху

Нове у добре відомому

У Вищій школі адвокатури присвятили час поглибленню знань щодо адвокатської етики. У межах вебінару адвокат, член Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Ася Тарасова розповіла про відносини адвоката з клієнтами в аспекті дисциплінарної практики, а також про особливості договірних відносин з клієнтом під час надання правової допомоги.

Почався захід з азів — звернення до преамбули Правил адвокатської етики. Спікер порадила адвокатам відкрити ПАЕ та попрацювати з ними. Адже часто виявляється, що в нібито давно знайомих правилах адвокати відкривають для себе щось нове. Так, до прикладу, для багатьох колег справжнім одкровенням стає те, що скаргу на адвоката може подати взагалі будь-хто, кому стало відомо про порушенням ним професійної етики.

Також А. Тарасова нагадала базові принципи щодо притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності. Так, підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку, яким є порушення ПАЕ (ст.34 закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»). А ч.2 ст.35 цього ж закону говорить про те, що адвокат може бути притягнутий до такої відповідальності протягом року з дня вчинення дисциплінарного проступку. В свою чергу ст.67 ПАЕ говорить про те, що адвокат також може бути притягнути до дисциплінарної відповідальності за порушення ПАЕ помічником, стажистом адвоката або особою, яка перебуває з ним у трудових відносинах.

А. Тарасова звернулась і до загальних засад застосування такого виду відповідальності. Вони містяться у ст.70 ПАЕ. Зокрема цими засадами встановлюється те, що адвокат не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні дисциплінарного проступку. Адже обов’язок доказування вини адвоката покладається на особу, яка ініціює питання дисциплінарної відповідальності відносно адвоката. Тож у даному випадку діє презумпція невинуватості.

До того ж, хоча скарга на адвоката може бути подана будь-ким, дисциплінарну справу стосовно адвоката не може бути порушено на підставі анонімної скарги, а звинувачення адвоката не можуть ґрунтуватись на припущеннях.

Читайте статтю: Гонорар успіху адвоката: нюанси погодження та проблеми стягнення

Договірні відносини

Наступним було розглянуто надання адвокатом правової допомоги на підставі договору ( ч.1 ст.26 профільного закону та ст.14 ПАЕ). Окрім зазначеного правового регулювання, до такого договору застосовуються також загальні положення цивільного законодавства про договір. Даним договором встановлюються обов’язки адвоката та клієнта – надавати правову допомогу на умовах договору та в порядку визначеному ним та оплатити надання такої допомоги, а також фактичні витрати.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст