Головна Сервіси для юристів Довідники Перелік і розмір штрафів у сфері будівництва у 2024 році

Перелік і розмір штрафів у сфері будівництва у 2024 році

29.02.2024
Переглядів : 38990

Зміст:

Сфера будівництва, так чи інакше, стосується кожного з нас. Саме тому, вимоги до проектування, проведення робіт, до якості кожного будівельного матеріалу - жорстко регламентовані великою кількістю будівельних норм і правил. Крім цього, до будь-яких будівництв пред'являються вимоги екологічного та санітарно-епідеміологічного законодавства, норми пожежної безпеки, благоустрою територій та об'єктів, вимоги до охорони культурної спадщини та значний обсяг супутніх процесу будівництва, вимог. Найбільш характерними правопорушеннями в сфері будівництва, все таки, є порушення містобудівних та будівельних норм і правил. Оскільки, охопити однією публікацією всі можливі порушення в процесі будівництва (від порушень охорони праці на будівництві - до порушень процесу поводження з відходами) коротко неможливо - зупинимося на найбільш притаманних сфері будівництва порушеннях - а саме, на порушеннях будівельних норм і правил в сфері містобудівної діяльності, а також, розберемо розмір фінансових санкцій за такі.

Загальна характеристика порушення будівельних норм і правил

Відповідно до частини 6 статті 11 Закону України «Про будівельні норми», відповідальність за недотримання вимог будівельних норм визначається законом.

Більш повний перелік видів порушень будівельних норм встановлений в статті 25 Закону України «Про основи містобудування» (прийнятий - 16.11.1992 р, та далі буде іменуватися Закон №2780). Згідно з нею, несуть відповідальність особи, винні у:

  • недотриманні норм і правил при проектуванні і будівництві;
  • проектуванні об'єктів з порушенням затвердженої в установленому порядку містобудівної документації;
  • виконанні будівельних чи реставраційних робіт без дозволу та затвердженого в установленому порядку проекту або з відхиленням від нього;
  • самовільній зміні архітектурного вигляду споруди в процесі експлуатації;
  • недотриманні екологічних і санітарно-гігієнічних вимог, встановлених законодавством при проектуванні, розміщенні і будівництві об'єктів;
  • прийнятті в експлуатацію об'єктів, зведених з порушенням законодавства, норм і правил;
  • надання інформації, що не відповідає дійсності, про умови проектування і будівництва чи необґрунтована відмова надати таку інформацію.

І цей перелік (керуючись крайнім абзацом цієї статті) не виключний - законами може бути встановлена відповідальність і за інші види порушень містобудівного законодавства.

Насправді, цей перелік деталізується в:

При чому, крім відповідальності до замовників / підрядників будівництва - такі акти встановлюють санкції, і для проектних, експертних організацій, і для суб'єктів які виготовляють будматеріали, конструкції, і для підприємств, що забезпечують техумови інженерного забезпечення об'єкта, і, навіть, для посадових осіб державного архітектурно-будівельного контролю. Окремо встановлена відповідальність технагляду в будівництві і відповідальність авторського нагляду (головні архітектори, архітектори), а також, відповідальність виконавців, які працюють на підставі кваліфікаційного сертифіката. Точний перелік штрафів і їх розмірів буде в розділі: «Який штраф за незаконне будівництво».

Не варто забувати і про такі порушення, як:

  • будівництво на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети;
  • будівництво без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи без належно затвердженого проекту;
  • будівництво з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Такі порушення (навіть одне з них), може призвести до визнання об'єкта, так званим, «самочинним будівництвом» і наслідки такого - згідно зі статтею 376 Цивільного кодексу України, можуть бути досить негативними - при істотному відхиленні від проекту, якщо таке суперечить суспільним інтересам або порушує права інших осіб, або при істотному порушенні будівельних норм, будівельника можуть зобов'язати провести відповідну перебудову, а при неможливості - провести знесення. Детальніше про самовільне будівництво - у розділі "Самовільне будівництво".

Користуйтеся консультацією: Штрафи у містобудівній діяльності

Декілька слів про ліцензування будівництва загалом та під час війни (станом на лютий 2024)

Відповідно до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» - будівництво об'єктів які за класом наслідків (відповідальності) відносяться до об'єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, за переліком видів робіт, визначених Кабінетом Міністрів України, - з урахуванням особливостей, визначених Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності" - підлягає ліцензуванню.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст