Головна Блог Аналітична стаття Статті Зміна черговості одержання права на спадкування із судом та без

Зміна черговості одержання права на спадкування із судом та без

28.09.2022
Автор: GARO LAW OFFICE
Переглядів : 2442

Часто справи про спадкування за своїм духом нагадують піратську пісню з «Острова скарбів». Драма втрати людини переростає у протистояння спадкоємців. Як перейти з однієї черги в іншу? Чи обов’язково для цього подавати позов? Про це розповіла адвокат. (Джерело: ЗіБ)

Користуйтеся консультацією: Хто такі комморієнти і які особливості успадкування комморієнтів існують

Доведена безпорадність

У Вищій школі адвокатури підвищили експертність адвокатів у справах щодо зміни черговості одержання права на спадкування. Провела вебінар на дану тему голова комітету з сімейного права Національної асоціації адвокатів України адвокат, к.ю.н. Ганна Гаро.

Спікер визнала, що сама дізналась про можливість змінити черговість спадкування лише кілька років тому. Взагалі дана категорія спорів є дуже емоційно-напруженою і зазвичай почуття ненависті перекриває собою будь-які виважені та розумні рішення. І задача адвоката у такій ситуації — бути тим раціональним посередником, який може ці емоції вгамувати.

Г.Гаро нагадала, що відповідно до положень ст.1258 Цивільного кодексу, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків зміни черговості одержання права на спадкування.

Законодавством передбачена можливість зміни черговості спадкування, однак така зміна відбувається лише на підставі рішення суду. Суд в свою чергу вивчає сукупність умов для того, аби змінити таку чергу.

Відповідно до ч.2 ст.1259 ЦК, фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, може за рішенням суду одержати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування. Однак це можливо лише за умови, що ця людина протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво перебував у безпорадному стані.

Г.Гаро звернула увагу на те, що під час розгляду справи суд обов’язково досліджуватиме наявні докази. І, до прикладу, догляд за хворим на ковід протягом 2-х місяців не вважатиметься достатньою підставою для задоволення такого позову. Окрім того, про перебування у безпорадному стані має свідчити відповідний запис у медичних документах. Доведення факту безпорадного стану тільки поясненнями позивача та свідків є недостатнім. На це зокрема вказав Верховний Суд у постанові від 30.05.2019 у справі №346/1178/17, а також у постанові від 17.10.2018 у справі №200/21452/15-ц.

Про те, що саме поняття «протягом тривалого часу» є оціночне, а тому визначення існування такої обставини встановлюється судом з урахуванням обставин кожної конкретної справи, йдеться в іншій постанові ВС (від 11.12.2020 у справі №373/1144/17). Також у цій постанові ВС наголосив, що для задоволення такого позову суд має встановити сукупність всіх 5 юридичних фактів.

Користуйтеся консультацією: Земля, будинок, квартира, автомобіль та інше цінне майно. Основні помилки при спадкуванні майна

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст