Главная Блог Аналитические статьи Статьи Скасування "Поправок Лозового" або як нічого не змінилося.

Скасування "Поправок Лозового" або як нічого не змінилося.

20.12.2023
Просмотров : 1325

Закон № 2147-VIII від 03.10.2017 з відомими у юридичній спільноті “поправками Лозового” з 2018 року змінено порядок обчислення строків досудового розслідування у кримінальному процесі.

Перш за все, за цими поправками стаття 219 КПК передбачала, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, а не з моменту вручення повідомлення про підозру як було раніше.

У свою чергу, стаття 284 КПК зобов’язувала слідчого, дізнавача, прокурора закривати кримінальне провадження у разі, коли строк досудового розслідування закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Також якщо раніше продовжувати строки міг керівник органу прокуратури, то після змін КПК відповідні повноваження перейшли до слідчого судді.

Із самого початку прийняття Закону № 2147-VIII від 03.10.2017 з “поправками Лозового” у суспільстві ширилися дискусії про те, що “поправки Лозового” є юридично закріплений механізм, який допомагає різним корупціонерам та олігархам вийти сухим із води без будь-яких юридичних наслідків та що їх необхідно скасовувати. Тобто, запит суспільства фактично спрямований на бажання ефективно боротися з корупцією, а обмеження строків досудового розслідування до вручення повідомлення про підозру начебто не сприяло такій боротьбі.

Згадайте новину: «Плохому танцору теперь мешают правки Лозового». Суд остаточно закрив усі провадження по справі НАБУ щодо Коломойського

Крім того, за висновком Європейської комісії, Україна отримає статус кандидата у члени ЄС за умови, що буде вжито, в тому числі, таких кроків, як посилення боротьби з корупцією.

Також напругу стосовно цього питання збільшили нещодавні рішення Вищого антикорупційного суду, в яких було застосовано норми щодо строків досудового розслідування та наслідків їх впливу у вигляді закриття кримінального провадження у резонансних кримінальних справах. Це ухвали ВАКС від 09.10.2023 року у справах № 991/7915/23 та № 991/2364/23, від 12.10.2023 року у справі № 991/2892/22.

І ось настав той день коли Законом № 3509-IX від 08.12.2023 “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури” все таки скасували “поправки Лозового” і вони залишилися лише частиною історії КПК.

Що ж ми маємо у новому законі?

Як і було до 2018 року строк досудового розслідування обчислюватиметься з моменту повідомлення особі про підозру.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст