Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Дайджест судових рішень «Протокол» за липень 2016 року: «Цікаво, практично, дискусійно!»

Дайджест судових рішень «Протокол» за липень 2016 року: «Цікаво, практично, дискусійно!»

04.08.2016
Просмотров : 2382

Розділ «Цікаві судові рішення» інформаційно – правового ресурсу «Протокол» постійно поповнюється судовими актами, які мають інтерес як з точки зору практичного застосування, так і з точку зору теоретичного обговорення. Кожен місяць редакція «Протоколу» здійснює окремий відбір рішень суду із цього розділу для публікації спеціального дайджесту нашого ресурсу.

Дайджест судовий рішень «Протокол» відрізняється від усіх інших дайджестів про рішення судів тим, що формується редакцією щомісячно виключно на підставі кількості переглядів, лайків, коментарів та поширень користувачами рішень суду, які до нього включаються. Тобто самі юристи, а не редакція визначають, цінність рішень судів включених до дайджесту з практичної точки зору. Окрім цього до судового дайджесту «Протоколу» включаються рішення судів будь-якої інстанції, якщо таке рішення цікаве та актуальне на сьогодні. І головне: фабула судових рішень у дайджесту «Протокол» не списується з правових позицій ВСУ та не копіюється абзацами з тексту рішень, а складається компетентним аналітиком простою та доступною для користувача мовою.

Читайте: Дайджест судових рішень «Протокол» за липень 2016 року: «Цікаво, практично, дискусійно!»

Судовий дайджест "Протокол" за травень 2016!

Судовий дайджест "Протокол" за березень - квітень: 8 найцікавіших рішень!

Отже, у липні 2016 року за версією «Протокол» найбільш цікавими та популярними судовими актами були такі.

1. «Справа про дозвіл при виїзд дитини за межі України без згоди одного з батьків» - свіже рішення ВССУ, яке правильно визначає акценти у тому безладі, який твориться з цього питання. Стара, як світ проблема: батьки розлучились, дитина залишилась з матір’ю, матір намагається помститися батькові і порушуючи закон не дає йому спілкуватись з дитиною. Батько в свою чергу не виділяє на дитину коштів і не дає потрібних дозволів та погоджень для переміщення дитини. За допомогою адвокатів створюється причина необхідності виїзду дитини за кордон – необхідність лікування. Суд задовольняє позов, апеляція на боці матері. Проте ВССУ скасовує попередні судові акти і дуже чітко роз’яснює судам, яким чином мають увалюватись подібні рішення. Дозвіл на виїзд дитини за межі України без згоди батька не позбавленого батьківських прав надається кожного разу окремо (тобто на кожен виїзд), при цьому в дозволі зазначається країна, місце перебування та строк, на який дитини буде знаходитись за кордоном. В іншому випадку дозвіл позбавляє батька дитини брати участь у вихованні та можливості спілкування і є незаконним.

Отже, запам’ятаймо, що універсального дозволу на виїзд дитини за межі України суд надати не має права. Тільки у випадку позбавлення батька батьківських прав. А так, право батька на участь у вихованні і спілкуванні з дитиною є священним.

Аналізуйте судовий акт: Дозвіл суду на виїзд дитини за межі України без згоди батька не абсолютний, а отримується кожен раз із зазначенням країни та строку перебування дитини ( ВССУ від 16 березня 2016р. у справі № 6-33303ск15)

2. Наслідки неявки представника у судове засідання у господарському процесі. Не треба бути юристом, щоб знати, що суди вирішують справи роками. Однією з таких причин є безліч надуманих причин у суду для відкладення розгляду. Іноді суддя просто нічого не хоче розглядати, адже якщо розгляд закінчиться, то треба писати рішення. Іноді суддя збирається у відпустку і проблеми людей, які звернулись до суду за захистом порушеного права, суддю елементарно не цікавлять. Іноді, судді конче «потрібні» зовсім не потрібні у справу документи. ТОЩО.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст