Головна Сервіси для юристів Довідники Таблиця ставок судового збору на 2024 рік - вже готові суми, розрахунки, шаблони заяв

Таблиця ставок судового збору на 2024 рік - вже готові суми, розрахунки, шаблони заяв

15.01.2024
Переглядів : 407818

28 листопада 2023 року Президент України підписав Проект Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» і з 01.01.2024 року він набуде чинності. Щороку, з прийняттям відповідного закону про державний бюджет, змінюються і показники встановлених державою мінімумів. Так, з 01.01.2024 року в Україні збільшується розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб - що впливає і на ставки судового збору.

Судовий збір включається до складу судових витрат. Згідно з Постановою Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17.10.2014 р № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах»:

«Судові витрати - передбачені законом витрати (грошові кошти) сторін, інших осіб, які беруть участь у справі, понесені ними у зв'язку з її розглядом та вирішенням, а у випадках їх звільнення від сплати - це витрати держави, які вона несе у зв'язку з вирішенням конкретної справи.»

Зміст:

  1. Судовий збір 2024 року.
  2. Таблиця ставок судового збору на 2024 рік.
  3. Зміни в Законі про судовий збір в 2023 році.
  4. Порядок сплати судового збору.
  5. Повернення судового збору.
  6. Шаблони заяв про повернення судового збору.

Судовий збір 2024 року

Відповідно до Закону України «Про судовий збір», судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом.

Так, статтею 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено розміри ставок судового збору. Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Для подачі деяких заяв, а так же, для отримання від суду деяких матеріалів (копій, технічних записів) ставки встановлені в фіксованому розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Однак, більша частина заяв майнового характеру залежить від ціни позову.

Ціна позову - це грошове вираження майнових вимог позивача. Так, згідно зі статтею 176 Цивільного процесуального кодексу, ціна позову визначається:

  1. у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку;
  2. у позовах про стягнення аліментів - сукупністю всіх виплат, але не більше ніж за шість місяців;
  3. у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна;
  4. у позовах про строкові платежі і видачі - сукупністю всіх платежів або видач, але не більше ніж за три роки;
  5. у позовах про безстрокові або довічні платежі і видачі - сукупністю платежів або видач за три роки;
  6. у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості;
  7. у позовах про розірвання договору найму (оренди) або договору найму (оренди) житла - сукупністю платежів за користування майном або житлом протягом строку, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три роки;
  8. у позовах про зменшення або збільшення платежів або видач - сумою, на яку зменшуються або збільшуються платежі чи видачі, але не більше ніж за один рік;
  9. у позовах про припинення платежів або видач - сукупністю платежів або видач, що залишилися, але не більше ніж за один рік;
  10. у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Таблиця ставок судового збору на 2024 рік

Керуючись Законом «Про Державний бюджет України на 2024 рік», розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2024 року становить 3028 гривень.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст