Стаття 1. Визначення основних термінів

1/15

Наступна

У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

1) виноградарсько-виноробна галузь - сукупність підприємств, організацій, науково-дослідницьких закладів, зайнятих у сфері виробництва винограду, виробництва і реалізації виноробної продукції;

2) виноградарство - сукупність організаційних і технологічних прийомів розмноження, культивування і збору винограду;

{Пункт 2 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }

3) виноробство - сукупність організаційних і технологічних прийомів виготовлення виноробної продукції;

{Пункт 3 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }

4) виноградники - промислові насадження винограду для виноробства на площі понад 0,5 гектара;

{Пункт 4 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }

5) зрідженість виноградників - відсоткове відношення неіснуючих кущів до номінальної (розрахункової) їх кількості на даній площі;

6) столові сорти винограду - сорти винограду, що вирощуються для споживання у свіжому вигляді;

{Пункт 6 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }

7) технічні сорти винограду - сорти винограду, призначені для виробництва виноробної продукції;

{Пункт 7 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }

8) гібриди прямі виробники - сорти винограду першого покоління від схрещування сортів виду Vitis vinifera з іншими видами винограду роду Vitis: Зейбель, Террас, Бако, Кастель, Кудерк, Отелло, Жакез, Клінтон, Ербемон;

{Пункт 8 статті 1 в редакції Законів № 3427-IV від 09.02.2006 , № 2974-VI від 03.02.2011 }

9) районовані сорти винограду - визначені для певної зони виноградарства сорти винограду, що забезпечують найбільшу господарську ефективність виноградарства і виноробства в цій місцевості та включені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні;

10) зона виноградарства - географічна територія України з придатними агроекологічними умовами для розведення культури винограду;

11) сусло - свіжовіджатий сік, що одержують при подрібненні та пресуванні винограду чи мезги, призначений для виробництва виноматеріалів, бродіння якого здійснюється у місці переробки винограду;

{Пункт 11 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }

12) вино - алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжовіджатого соку, а в разі виготовлення вин кріплених - підвищується шляхом додавання спирту етилового, ректифікованого та/або спирту етилового ректифікованого виноградного, та/або дистиляту виноградного спиртового. Міцність вин може становити від 9 до 20 відсотків об'ємних. Органолептичні якості вина повинні відповідати природному складу винограду або відтворювати особливості, набуті внаслідок купажування чи спеціальної технологічної обробки виноматеріалів;

{Пункт 12 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законами № 2974-VI від 03.02.2011 , № 2245-VIII від 07.12.2017 }

13) виноробна місцевість - територія, на якій технічні сорти винограду постійно досягають цукристості у суслі не менш як 150 г/куб. дм (на території Автономної Республіки Крим - 160 г/куб. дм);

14) виноматеріали виноградні - продукти первинної переробки винограду, призначені для виробництва вин та іншої виноробної продукції;

15) виноматеріали коньячні - молоді натуральні сухі виноматеріали, виготовлені з винограду у "білий" спосіб з дотриманням технологічних особливостей і призначені для виробництва спирту коньячного;

{Пункт 15 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }

16) виноматеріали шампанські - виноматеріали, виготовлені з регламентованих сортів винограду у "білий" спосіб за спеціальною технологією і призначені для виробництва шампанського України та ігристих вин;

{Пункт 16 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 }

17) вино газоване - вино, піняста властивість якого набута внаслідок його штучного насичення діоксидом вуглецю;

{Пункт 17 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }

18) вино ігристе - вино, піняста властивість якого набута внаслідок його насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження, що утворюється під час бродіння сусла або вторинного бродіння виноматеріалів у герметично закритих посудинах;

{Пункт 18 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }

1/15

Наступна

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст