Головна Блог Новини Прискорення Кабміном земельної реформи - чи далеко до завершення? Постанова КМУ № 1113 від 16.11.2020р.

Прискорення Кабміном земельної реформи - чи далеко до завершення? Постанова КМУ № 1113 від 16.11.2020р.

18.11.2020
Переглядів : 3446

На виконання передвиборчого указу Президента України від 15 жовтня Кабміном прийнято Постанову № 1113 від 16.11.2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» (далі - Постанова).

З прийняттям цієї Постанови дано чимало «доручень», найголовніше з яких – Держгеокадастр має забезпечити передачу у комунальну власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності відповідно до ст. 117 Земельного кодексу України.

Згадайте новину: Врегульовано порядок передачі в оренду водних об’єктів у комплексі із земельною ділянкою - закон № 0853

На які заходи прискорення земельної реформи наголошує Кабмін розглянемо у цьому матеріалі.

1. Держгеокадастр отримало окреме доручення прискорити проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності.

Проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення є стратегічно важливим завданням в рамках реалізації земельної реформи. Проте, питання як швидко завершиться процес інвентаризації залишається відкритим. Умови договорів на складання технічних документацій щодо інвентаризації земель між підрядниками та Держгеокадастром не виконуються через труднощі з тендерами та карантином.

2. Забезпечити передачу з 17 листопада 2020 р. земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність відповідно до ст. 117 Земельного кодексу України. Кінцевої дати в Постанові не вказано, тому виникає питання – як надовго може затянутися цей процес.

3. Держгеокадастр, відповідно до Постанови, прийматиме землевпорядну документацію на затвердження до 15 грудня 2020 року. Після цієї дати земельні ділянки щодо яких надано дозволи будуть передані територіальним громадам, і затвердження документації відбуватиметься вже органами місцевого самоврядування.

4. Земельні ділянки державної власності, права на які виставляються на земельні торги, будуть передані ОТГ після завершенні аукціонів, тобто, одразу після оприлюднення результатів торгів та укладання договорів із переможцями.

Згадайте новину: Указ підписано! Президент Зеленський передав 2 млн га сільськогосподарських земель з державної власності у власність територіальним громадам

«Це рішення — важливий крок у реалізації земельної реформи Президента України Володимира Зеленського в частині земельної децентралізації та передачі понад 2 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель органам місцевого самоврядування — наголосив голова Держгеокадастру Роман Лещенко. Ця постанова Уряду є наступним етапом для реалізації процесу передачі земель на місця, до якого Держгеокадастр проводив підготовку протягом останнього часу.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст