Головна Блог Аналітична стаття Статті Правові аспекти туристичної діяльності в Україні. Захист прав та інтересів туристів.

Правові аспекти туристичної діяльності в Україні. Захист прав та інтересів туристів.

18.01.2016
Переглядів : 8407

Туризм є однією з галузей економіки України, що активно розвивається. Пріоритетний напрям розвитку в’їзного та внутрішнього туризму є важливим чинником підвищення якості життя в Україні, утворення додаткових робочих місць, поповнення валютних запасів держави та підвищення її авторитету на міжнародному рівні. Тому саме ця галузь потребує найбільш ефективного правового регулювання.

Основним нормативним актом, який регулює відносини, що виникають в туристичній сфері є Закон України «Про туризм», який прийнятий ще в 1995 році з подальшими деякими змінами до нього.

02.03.2015 року вступив в дію новий Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності».

11.11.2015 року Кабінет Міністрів України постановою № 991 затвердив Ліцензійні умови провадження туроператорської діяльності, які ще не набрали законної сили, однак які більш детально регулюють відносини між туроператором та туристом.

Необхідність у більш чіткому правовому регулюванні викликана невиконанням або неналежним виконанням своїх зобов’язань суб’єктами туристичної діяльності – туроператорами і турагентами.

Туроператорьска діяльність – це діяльність туристичних операторів з організації та забезпечення створення туристичного продукту, надання туристичних послуг щодо виїзного, в’їзного та внутрішнього туризму.

Користуйтесь консультацією: Правові аспекти надання послуг з перевезення туроператорами

Суб'єктами, що здійснюють туристичну діяльність є:

Туроператори - юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на туроператорську діяльність.

Турагенти - юридичні або фізичні особи, суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та
туристичних послуг.

Туризм – це тимчасовий виїзд особи з місця проживання в оздоровчих, пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях без здійснення оплачуваної діяльності в місці, куди особа від’їжджає.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст