Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Назар Холодницький: «Справа Мартиненка» – у пріоритеті. Завершимо через місяць-півтора

Назар Холодницький: «Справа Мартиненка» – у пріоритеті. Завершимо через місяць-півтора

27.05.2016
Переглядів : 1688

Керівник антикорупційної прокуратури Назар Холодницький розповів в якому стані розслідування найбільш гучних справ

31-річний керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький, призначений у листопаді, обійняв цю посаду не лише завдяки особистим здібностям.

Наприкінці минулого року під час відбору конкурсною комісією майбутнього голови САПу він не був серед ключових фаворитів – основними претендентами на посаду вважались інші тодішні заступники Віктора Шокіна - Роман Говда, який асоціювався з генпрокурором і його оточенням, та Віталій Касько – який, буквально, вважався їх ворогом. Завдяки особливості формування комісії, розподіл голосів у ній був не на користь останнього.

Аби завадити «старій гвардії» посадити в антикорупційне крісло креатуру Шокіна, прибічники Каська в конкурсній комісії під час вирішального голосування несподівано для всіх підтримали «третього кандидата» - Назара Холодницького. За нього ж проголосували й деякі з тих, кого не влаштовували ані Говда, ані Касько.

Згадайте новину: Антикорупційний прокурор Холодницький пообіцяв патріарху Філарету знищити корупцію

Таким чином на стіл Віктора Шокіна лягли дві теки – особиста справа Назара Холодницького та Максима Грищука, ще одного відібраного кандидата. За законом, Генпрокурор мав обрати одного з них, і він призначив головою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП - здійснює нагляд та підтримку звинувачення в судах по справах Національного антикорупційного бюро) саме Холодницького.

Те, що чинна влада була не в захваті як від новостворених правоохоронних органів – Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, так і від їхніх керівників, призначених через конкурсний відбір, – свідчать проблеми на початковому етапі становлення цих інституцій.

Так, Холодницький в інтерв`ю згадав про спробу залишити САП без фінансування, а також про вказівки Шокіна, де той інструктував підлеглих, як ігнорувати новостворені правоохоронні органи – антикорупційні бюро та прокуратуру. Ще один приклад – умисне затягування Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури передачі деяких розслідувань новоствореним структурам.

Станом на сьогодні, - розповідає керівник САПу, палиці в колеса генпрокуратура вже на ставить. Більше того, Холодницький амбіційно запевняє, що результати діяльності НАБУ та САПу вже зараз виглядають навіть краще, ніж у їх західних колег. У роботі – близько 150 справ, загальні збитки державі за якими складають близько 5 мільярдів.

Згадайте новину: Ситник: Без скасування недоторканності НАБУ не зможе подолати корупцію в вищих ешелонах влади

Перше, що зробив Віктор Шокін, коли отримав посаду Генпрокурора, – затримав колишнього регіонала Олександра Єфремова. Суспільство сприйняло це як ознаку активізації ГПУ в розслідуванні гучних злочинів після тривалої відсутності результатів. Але згодом всі дізналися, що Єфремов насолоджується життям в джакузі, а нещодавно з нього зняли браслет і вже є побоювання, що справа розвалюється. На новостворені Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП) покладалися великі очікування – швидкі та переконливі результати в розслідуваннях злочинів на найвищому рівні. Як суспільство переконати, що історія успіху цих структур буде іншою, ніж у ГПУ?

По-перше, НАБУ і САП є новоствореними антикорупційними органами. У них геть по-іншому працює система добору кадрів, ніж в Генпрокуратурі. І конкурсна основа кадрової політики вже довела свою доцільність. Як переконати у своїй історії успіху? Мабуть, треба судити по вчинках і справах, які розпочаті або будуть порушені в НАБУ і підуть до суду.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст