Головна Блог Аналітична стаття Статті Чи є повідомлення про підозру процесуальною дією і чи має потерпілий право звертатися до прокурора з клопотанням про повідомлення особі про підозру

Чи є повідомлення про підозру процесуальною дією і чи має потерпілий право звертатися до прокурора з клопотанням про повідомлення особі про підозру

14.10.2019
Переглядів : 34173

На сьогоднішній день непоодинокими є випадки, коли органи досудового розслідування затягують з повідомленням особі про підозру з різних причин, часто з «сумнівних» з точки зору закону та здорового глузду. Потерпілим у кримінальних провадженнях нічого не залишається як мовчки спостерігати за бездіяльністю органів досудового розслідування.

У зв’язку з цим виникає цілком логічне запитання: «А чи має потерпілий право звертатися до прокурора з клопотання про повідомлення особі про підозру».

Позиція органів прокуратури – ні. Така позиція ґрунтується на тому, що, на думку органів прокуратури, повідомлення про підозру не є процесуальною дією, а є процесуальним рішенням, а тому сторони кримінального провадження не вправі клопотати про повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Читайте статтю: Згода потерпілого при укладенні угоди про визнання винуватості: практичні узагальнення прокурора

Але чи так це насправді.

Процесуальні права потерпілого передбачені частиною першою статті 56 Кримінального процесуального кодексу України, згідно з пунктом 4 якої протягом кримінального провадження потерпілий має право заявляти відводи та клопотання.

Згідно з частиною першою статті 220 КПК України клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій та у випадках, установлених цим Кодексом, іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника слідчий, прокурор зобов’язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

Читайте статтю: Процесуальний статус потерпілого у кримінальному процесі: як в законі і на практиці

КПК України не містить визначання поняття «повідомлення про підозру», зате частина перша статті 110 КПК України чітко визначає, що є процесуальним рішенням – це всі рішення органів досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду.

Згідно з частиною третьою статті 110 КПК України рішення слідчого, прокурора приймається у формі постанови.

Таким чином, виходячи з норм частини першої та третьої статті 110 КПК України можна зробити висновок, що процесуальним рішенням є всі рішення слідчого, прокурора, які прийняті у формі постанови.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст