Главная Блог Аналитические статьи Статьи Використання власного житла у підприємницькій діяльності

Використання власного житла у підприємницькій діяльності

02.04.2021
Просмотров : 17772

На початку дослідження статті потрібно проаналізувати чинне законодавство України, які безпосередньо дають поняття використання свого житла для підприємницької діяльності:

- частина 1 ст. 319 Цивільного кодексу України та стаття 150 Житлового кодексу Українського РСР встановлює можливість власника розпоряджатись будинком (частиною будинку), квартирою на власний розсуд;

- згідно частини 1 статті 320 Цивільного кодексу України - власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом;

- згідно частини 1 статті 383 Цивільного кодексу України - власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва;

- згідно статті 6 Житлового кодексу Українського РСР - жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного або тимчасового проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків. Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру забороняється.

Аналогічне визначення про заборону використовувати житлові приміщення для провадження господарської діяльності промислового характеру вказано у п.3 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків затверджених постановою КМУ №572 від 08.10.1992 р.

З вказаних визначень вбачається, що громадянин може використовувати своє житло на власний розсуд, окрім випадків його використання для промислового виробництва або для потреб промислового характеру.

Тому потрібно дослідити що означає термін промислове виробництво:

Відповідно до розділу 4 Наказу Держспоживстандарту України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, Процес промислового виробництва - це процес перероблення (механічного, хімічного, ручного тощо), який використовують для виготовлення нової продукції (споживчих товарів, напівфабрикатів чи засобів виробництва), оброблення товарів, які були у використанні, надання промислових послуг і який класифікують у секціях B "Добувна промисловість та розроблення кар'єрів", C "Переробна промисловість", D "Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря", E "Водопостачання; каналізація, поводження з відходами" та F "Будівництво".

Зважаючи на це, підприємницька діяльність можлива тільки за виключенням таких видів економічної діяльності, які відносяться до таких груп: B "Добувна промисловість та розроблення кар'єрів", C "Переробна промисловість", D "Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря", E "Водопостачання; каналізація, поводження з відходами" та F "Будівництво".

2. Іншим вимогами до підприємницької діяльністі у квартирі є її здійснення, без порушення прав інших мешканців будинку, або сусідів.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст