Главная Блог Новости Відрахування із заробітної плати за виконавчим листом на період війни

Відрахування із заробітної плати за виконавчим листом на період війни

13.04.2022
Просмотров : 6487

26 березня 2022 року набув чинності Закон України “Про внесення зміни до розділу XIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про виконавче провадження"” (далі - Закон №2129). Прийнятий 15 березня разом із іншими законопроектами, Закон №2129 покликаний був спростити життя громадян під час воєнного стану. Тим не менш, у реалізації закріплених ним положень виникають серйозні питання.

Згадайте новину: Війна – не привід забути про сплату аліментів - нагадали в Уряді

Нагадаю, що Закон №2129 додав до розділу ХІІІ, тобто до Прикінцевих та перехіднихположень Закону України “Про виконавче провадження” пункт 10-2, яким:

  • Щодо стягувачів-резидентів рф. Зупинено вчинення виконавчих дій, заміна стягувачів, якщо стягувачем (-ами) виступають або рф, або громадяни чи юридичні особи-резиденти рф, або юридичні особи бенефіціарні власники яких, також резиденти рф. Правило, при цьому, не стосується громадян рф, які проживають на території України на законних підставах, та на юросіб з такими ж бенефіціарами;
  • Щодо арештованих рахунків. До припинення / скасування воєнного стану фізичним та юридичним особам дозволено здійснювати операції з рахунків на які накладено арешт. При цьому встановлені обмеження: для фізичних осіб - якщо сума стягнення не перевищує 100 тис. грн; для юридичних осіб - якщо кошти йдуть на зарплати (не більше 5 мінзарплат на працівника) та на сплату податків, зборів чи ЄСВ;
  • Щодо строків виконавчого провадження. До припинення / скасування воєнного стану визначені Законом України “Про виконавче провадження” строки перериваються і продовжуються лише після скасування / припинення воєнного стану;
  • Щодо припинення стягнення на дохід боржника. Законодавцем зафіксовано наступне - до припинення / скасування воєнного стану припиняється звернення стягнення на зарплату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника. Виключенням є рішення про стягнення аліментів та рішення, боржниками за якими є громадяни рф.

Саме стосовно останнього положення - виникає багато запитань. За якою процедурою мають припинятися стягнення? Чи вони повинні припинятися в силу набуття чинності Законом №2129, або після вчинення виконавцем відповідних дій? А що робити бухгалтерам виплачуючи зарплатню, якщо виконавці жодні дії не вчиняють?

Так, навіть в роз’ясненні Мін’юсту “Інформація щодо виплат, які стягуються виконавцями в ході примусового виконання рішень” від 24 березня 2022 року на Урядовому порталі прямих відповідей на ці питання не має. Дещо - втім, можна виділити з логіки нововведень. Так, за повідомленням, Мін’юст скерував до Пенсійного фонду України листа щодо припинення відрахувань із пенсій боржників. У роз’ясненнях ще раз наголошується - що, до закінчення воєнного стану в Україні, відрахування із пенсій боржників проводитися не повинні. Тобто питання з пенсіями більш-менш вирішене.

Користуйтеся консультацією: Кредитні правовідносини та відстрочки в умовах воєнного стану

Що ж із зарплатами боржників? Як діяти роботодавцю?

Роботодавця, який здійснює утримання - з однієї сторони - зобов’язує стаття 69 Закону України “Про виконавче провадження”, за якою підприємства, установи, організації, фізособи, ФОПи - здійснюють відрахування із зарплати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти на відповідний рахунок ДВС, чи рахунок приватного виконавця у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику. Якщо ж його не встановлено - до 10 числа місяця, наступного за тим, за який здійснюється стягнення. Потім - щомісяця надсилають виконавцю звіт про здійснені відрахування та виплати за встановленою Мінюстом формою.Крім того, за частиною четвертою статті 18 Закону України “Про виконавче провадження” - вимоги виконавця щодо виконання рішень є обов’язковими на всій території України. Невиконання законних вимог виконавця тягне за собою відповідальність, передбачену законом. За умисне невиконання судових рішень, також, встановлено відповідальність.

З іншого ж боку - роботодавця стримують обмеження відрахувань лише випадками передбаченими законодавством України (статті 127 Кодексу законів про працю України), а також, величезні штрафи за виплату зарплати та інших виплат не в повному обсязі (стаття 265 Кодексу законів про працю України) - що сягають трикратного розміру мінзарплати, встановленої на момент виявлення порушення (6500 * 3 = 19 500 грн.). І це не зважаючи на іншу відповідальність, зокрема адміністративну (стаття 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення) за виплату зп в неповному розмірі (від 30 до 100 НМДГ, тобто від 510 до 1700 грн.).

Таким чином, досі потребує роз'яснення порядок реалізації “припинення стягнення на зарплату, пенсію, стипендію та інший дохід в період воєнного стану” та чи необхідно чекати листів від виконавця.

Пользуйтесь консультацией: Военное положение: улучшение положения должников

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст