Главная Блог Аналитические статьи Статьи В Україні з'являться приватні виконавці та приватні виконавчі служби

В Україні з'являться приватні виконавці та приватні виконавчі служби

03.10.2015
Автор:
Просмотров : 4921

Україна наблизилася не лише до серйозних змін у судовій системі, але й і важливого елементу довіри до судів – виконання судових рішень. Як зазначають експерти, якщо проаналізувати нинішній стан правосуддя в Україні, то у системі виконання судових рішень є істотні проблеми, такі, як гранично низька частка фактичного виконання судових рішень; відсутність ефективної системи мотивації державних виконавців; системні недоліки у взаємодії державних виконавців з іншими державними та недержавними установами тощо. Отже, для подолання цих та інших проблем необхідно впровадити відповідні зміни, зокрема здійснення реорганізації системи виконання судових рішень та підвищення ефективності виконавчого провадження.

Так, нещодавно глава держави вніс до Верховної Ради України проект Закону про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів. Зазначимо, що документ об’єднав в собі як роботу експертів відповідної робочої групи Ради з питань судової реформи, яка є консультативно-дорадчим органом при Президентові України, так і напрацювання окремих народних депутатів, а також відповідні законопроекти Кабінету Міністрів України, які були доопрацьовані та узгоджені в межах роботи Ради за участю представників Міністерства юстиції України, народних депутатів України, інших експертів.

Перше і суттєве нововведення, що очікує на українців і про яке вже досить багато сказано, – наявність приватних виконавців паралельно з державними. Але підстав для хвилювання не має бути. «Державний виконавець та приватний виконавець повинні здійснювати свою професійну діяльність сумлінно, не розголошувати в будь-який спосіб професійну таємницю, поважати інтереси стягувачів, боржників, третіх осіб, не принижувати їхню гідність», – зазначено в документі.

Спостерігайте подію: Глобальна реформа: реформа системи примусового виконання судових рішень

Зі свого боку приватні та державні виконавці оновленої системи виконання судових рішень також можуть спати спокійно, відповідно до проекту закону, будь-яка шкода вчинена щодо зазначених осіб карається законом. «Опір державному виконавцю чи приватному виконавцю, заподіяння тілесних ушкоджень, насильство або погроза застосування насильства щодо них, членів їхніх сімей, а також умисне знищення чи пошкодження їхнього майна у зв’язку з примусовим виконанням рішень державним виконавцем чи приватним виконавцем мають наслідком відповідальність, установлену законом. Така сама відповідальність настає у разі вчинення цих правопорушень щодо особи після її звільнення з посади державного виконавця чи припинення діяльності приватного виконавця та щодо членів її сім'ї у зв’язку з примусовим виконанням нею рішень у минулому».

Декларуй і сплачуй

У принципі, зі статусом державних виконавців все більш-менш зрозуміло, а от зрозуміти хто ж такі приватні виконавці, досить цікаво. Так, відповідно до проекту, приватним виконавцем є громадянин України, який уповноважений державою здійснювати діяльність з примусового виконання рішень у порядку, встановленому законом. До того ж зазначено, що приватний виконавець є суб’єктом незалежної професійної діяльності, на кшталт арбітражних керуючих. Зазначено, що відповідно до положень Податкового Кодексу України, зокрема ст. 14, п. 14.1 пп. 14.1.226 (яка буде відповідно змінена), самозайнята особа – платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником у межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності. Незалежна професійна діяльність – участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Отже, особи, що оберуть собі заробляти на життя приватними виконавцями, мають сплачувати податок у розмірі 15 або 20% від задекларованої раз на рік суми доходу авансовим платежем.

Дивиться відео: Реформа Державної виконавчої служби України

Не кожному дано…

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст