Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 16.08.2016 року у справі №910/30310/15

Постанова ВГСУ від 16.08.2016 року у справі №910/30310/15

10.02.2017
Автор:
Просмотров : 132

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2016 року Справа № 910/30310/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Васищак І.М. і Львов Б.Ю.

розглянув касаційну скаргу приватного підприємства "Українська Дистрибуційна Система", м. Житомир (далі - Підприємство),

на рішення господарського суду міста Києва від 30.03.2016 та

постанову Київського апеляційного господарського суду від 16.06.2016

зі справи № 910/30310/15

за позовом Підприємства

до: товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Практікер Україна", м. Київ (далі - ТОВ "Торговий дім "Практікер Україна");

товариства з обмеженою відповідальністю "Схід Відбудова", м. Маріуполь Донецької області (далі - ТОВ "Схід Відбудова"),

про стягнення заборгованості у сумі 921 131,84 грн. за додатковою угодою від 25.03.2015 № 1 до договору купівлі-продажу від 18.04.2011 № 078611.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

Підприємства - Вознюка О.М., Петричука В.В.,

ТОВ "Торговий дім "Практікер Україна" - Малиновської В.А.,

ТОВ "Схід Відбудова" - не з'яв.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано (з урахуванням подальшої зміни розміру позовних вимог) про стягнення суми основної заборгованості 640 420, 09 грн. та "інфляційних" у сумі 280 711,75 грн.

Рішенням господарського суду міста Києва від 30.03.2016 (суддя Босий В.П.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 16.06.206 (колегія суддів у складі: Ільєнок Т.В. - головуючий, Яковлєв М.Л. і Рудченко С.Г.), у позові відмовлено.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Підприємство просить скасувати оскаржувані рішення та постанову попередніх судових інстанцій з даної справи і прийняти нове рішення, яким задовольнити позов, стягнути з ТОВ "Торговий дім "Практікер Україна" на користь Підприємства витрати зі сплати судового збору. Скаргу з посиланням на приписи Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) мотивовано порушенням судами норм матеріального і процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "Торговий дім "Практікер Україна" заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про їх необґрунтованість та про правильність застосування попередніми судовими інстанціями норм матеріального і процесуального права, та просить оскаржувані судові рішення залишити без змін.

Сторони відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про необхідність часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

18.04.2011 Підприємством (постачальник) і ТОВ "Практікер Україна", правонаступником якого є ТОВ "Схід Відбудова" (Практікер), було укладено договір купівлі-продажу (національний) № 078611 (далі - Договір), за умовами якого:

- умови цього договору та всіх додатків до нього регулюють ділові відносини між Практікер та/або підприємствами, для яких компанія Практікер виконує закупівельні обов'язки, з одного боку, та постачальником - з іншого боку. Постачальник визнає юридичну цінність цих умов шляхом підписання цього договору. Додатково для врегулювання відносин за цим договором застосовуються положення законодавства (пункт 1.1);

- поставки здійснюються до місця прийняття товарів за рахунок постачальника на умовах DDP (доставлено, мито сплачено) (пункт 3.1);

- додатки до цього договору, зокрема договір про умови та загальні умови поставки та надання послуг, вважаються невід'ємними частинами даного договору (пункт 9.1).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст