Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 16.08.2016 року у справі №910/30310/15

Постанова ВГСУ від 16.08.2016 року у справі №910/30310/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 131

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2016 року Справа № 910/30310/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Васищак І.М. і Львов Б.Ю.

розглянув касаційну скаргу приватного підприємства "Українська Дистрибуційна Система", м. Житомир (далі - Підприємство),

на рішення господарського суду міста Києва від 30.03.2016 та

постанову Київського апеляційного господарського суду від 16.06.2016

зі справи № 910/30310/15

за позовом Підприємства

до: товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Практікер Україна", м. Київ (далі - ТОВ "Торговий дім "Практікер Україна");

товариства з обмеженою відповідальністю "Схід Відбудова", м. Маріуполь Донецької області (далі - ТОВ "Схід Відбудова"),

про стягнення заборгованості у сумі 921 131,84 грн. за додатковою угодою від 25.03.2015 № 1 до договору купівлі-продажу від 18.04.2011 № 078611.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

Підприємства - Вознюка О.М., Петричука В.В.,

ТОВ "Торговий дім "Практікер Україна" - Малиновської В.А.,

ТОВ "Схід Відбудова" - не з'яв.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано (з урахуванням подальшої зміни розміру позовних вимог) про стягнення суми основної заборгованості 640 420, 09 грн. та "інфляційних" у сумі 280 711,75 грн.

Рішенням господарського суду міста Києва від 30.03.2016 (суддя Босий В.П.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 16.06.206 (колегія суддів у складі: Ільєнок Т.В. - головуючий, Яковлєв М.Л. і Рудченко С.Г.), у позові відмовлено.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Підприємство просить скасувати оскаржувані рішення та постанову попередніх судових інстанцій з даної справи і прийняти нове рішення, яким задовольнити позов, стягнути з ТОВ "Торговий дім "Практікер Україна" на користь Підприємства витрати зі сплати судового збору. Скаргу з посиланням на приписи Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) мотивовано порушенням судами норм матеріального і процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "Торговий дім "Практікер Україна" заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про їх необґрунтованість та про правильність застосування попередніми судовими інстанціями норм матеріального і процесуального права, та просить оскаржувані судові рішення залишити без змін.

Сторони відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про необхідність часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

18.04.2011 Підприємством (постачальник) і ТОВ "Практікер Україна", правонаступником якого є ТОВ "Схід Відбудова" (Практікер), було укладено договір купівлі-продажу (національний) № 078611 (далі - Договір), за умовами якого:

- умови цього договору та всіх додатків до нього регулюють ділові відносини між Практікер та/або підприємствами, для яких компанія Практікер виконує закупівельні обов'язки, з одного боку, та постачальником - з іншого боку. Постачальник визнає юридичну цінність цих умов шляхом підписання цього договору. Додатково для врегулювання відносин за цим договором застосовуються положення законодавства (пункт 1.1);

- поставки здійснюються до місця прийняття товарів за рахунок постачальника на умовах DDP (доставлено, мито сплачено) (пункт 3.1);

- додатки до цього договору, зокрема договір про умови та загальні умови поставки та надання послуг, вважаються невід'ємними частинами даного договору (пункт 9.1).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст