Главная Блог Аналитические статьи Статьи Адвокатський запит до військової частини: топ-5 запитань з відповідями

Адвокатський запит до військової частини: топ-5 запитань з відповідями

30.03.2023
Просмотров : 3239

Війна та мобілізація пов'язали значну частину суспільства зі Збройними Силами України та іншими формуваннями, одночасно збільшивши попит на правову допомогу у питаннях, що стосуються війська. Разом з тим, стали поширенішими й адвокатські запити, адресатами яких дедалі частіше стають військові частини.

У цій статті ми відповідаємо на п'ять найважливіших питань про адвокатські запити.

Користуйтеся консультацією: Адвокатський запит до військової частини: відповідальність за порушення правил відповіді

Коли потрібен адвокатський запит?

Адвокатський запит - це, в першу чергу, зручний інструмент, який допомагає адвокату зібрати докази та підготуватися до подальших кроків. Зручність в його простоті: досвідченому адвокатові знадобиться не більше години на те, щоб підготувати і направити запит. Натомість опрацювання адвокатського запиту, підготовка та відправка відповіді на нього можуть займати значно більше часу і вимагати залучення багатьох служб військової частини, зокрема, стройової, кадрової, фінансової та юридичної.

Головна функція кожної військової частини в Україні зараз - це забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, відновлення державного суверенітету та територіальної цілісності України. Необдумане і невиправдане направлення до бойового підрозділу значної кількості адвокатських запитів в умовах воєнного стану очевидно створює штучні перешкоди для здійснення цієї функції. Надсилаючи запит, адвокат виходить із пріоритету інтересів клієнта, однак водночас йому потрібно не допустити конфлікту між інтересами клієнта та інтересами національної безпеки.

В умовах війни, на наше переконання, підходи мають бути виваженими. Недоцільно надсилати адвокатський запит для уточнення обставин чи отримання документів, які вже наявні у клієнта, або які клієнт має можливість безперешкодно отримати від військової частини, наприклад, будучи військовослужбовцем такої частини та звернувшись до командування із відповідним рапортом. Недопустимо використовувати адвокатський запит і як важіль тиску на військову частину з метою спонукання її до вчинення певних дій.

Інше питання - надсилання двох і більше адвокатських запитів до однієї військової частини щодо одного і того ж клієнта. З урахуванням принципів компетентності та добросовісності адвокат повинен досконало знати законодавство та враховувати всі обставини. А тому вже в першому адвокатському запиті потрібно чітко сформулювати усі питання і точно вказати, які саме документи йому необхідні. Також доцільно передбачати наперед, які саме уточнюючі запитання необхідно поставити в адвокатському запиті. Наприклад, якщо клієнту-військовослужбовцю не в повному обсязі виплачено грошове забезпечення, то окрім інформації та документів про відповідні виплати, є сенс запитати військову частину про те, чи притягувався такий військовослужбовець до дисциплінарної відповідальності (дисциплінарне стягнення може бути однією із небагатьох законних причин невиплати премії).

Неточність або неповнота першого адвокатського запиту, яка призводить до необхідності направити ще один - це груба некомпетентність і підстава для дисциплінарної відповідальності. Додаткові адвокатські запити допустимі лише тоді, коли адвокат виявив нові обставини, що потребують уточнення. Вони мають бути невідомі йому раніше і непередбачувані для нього за звичайних умов у момент надсилання першого запиту.

Пользуйтесь консультацией: Мне предлагают подготовить адвокатский запрос: какова его эффективность

Як оформити адвокатський запит?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст