Головна Блог Аналітична стаття Статті Запрацювали нові механізми протидії рейдерству

Запрацювали нові механізми протидії рейдерству

23.01.2020
Переглядів : 4884

Навряд чи багато українців знають про назву ст.322 Цивільного кодексу України. А називається вона «Тягар утримання майна». Погодьтеся, дуже «яскрава» назва, як для норми закону.

Відповідно до неї власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором. Тобто власність зобов’язує. І це при тому, що в суспільстві існує стереотип про те, що мати щось у власності – це лише права і жодного обов’язку, лише плюси і жодного мінуса.

Одним із таких мінусів є й необхідність перейматися тим, щоб поки власник утримує своє майно, хтось інший це майно не привласнив собі у нечесний спосіб. І якщо раніше формальний захист права власності покладався на папери: свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, дарування, акт…, то сьогодні до того усього ще й додалися віртуальні способи фіксування майна за його власником: різноманітні реєстри, які існують на носіях електронної інформації, десь у віртуальному світі.

Якщо раніше підроблений папір на будинок не знищував існування оригіналу і міг бути досить просто спростований шляхом встановлення факту його підробки, то на сьогодні електронні реєстри прав власності на майно ще в процесі напрацювання реальних шляхів захисту прав власників.

Мабуть саме таким розмірковуванням й переймався законодавець, приймаючи Закон під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності».

Зміни внесені до двох кодексів і чотирьох законів, а саме до:

  • Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  • Цивільного кодексу;
  • Закону України «Про нотаріат»;
  • Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;
  • Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»;
  • Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Адміністративні правопорушення

Підвищено адміністративну відповідальність за порушення встановлених законом строків проведення державної реєстрації юридичної особи, ФОП…(ст.16611 КУпАП), а також за порушення порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (ст.16623 КУпАП) у цілому до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 грн).

Цивільні правовідносини

У цивільному кодексі України змін зазнала ст.116, відповідно до якої договір відчуження майна, предметом якого є частка (її частина) у статутному (складеному) капіталі товариства, має укладатися у письмовій формі.

Нотаріат

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст