Головна Блог Аналітична стаття Статті Захист військовослужбовців: кримінально-правовий аспект. Частина 2: Обмежена придатність особи та її участь при виконанні завдань в зоні бойових дій

Захист військовослужбовців: кримінально-правовий аспект. Частина 2: Обмежена придатність особи та її участь при виконанні завдань в зоні бойових дій

04.01.2023
Переглядів : 4926

Бойові дії продовжуються, кількість бойових втрат серед військовослужбовців ЗСУ все збільшується. Ряд військових в міру отриманих травм, контузій, каліцтв, ПТСР та інше, плавно переходять з категорії придатні в категорію обмежено придатних.

Часто-густо доводиться чути, що обмежено придатних (періодично після важких поранень, і навіть без належного лікування) знову ж таки відправляють до зони бойових дій.

Читайте статтю: Захист військовослужбовців: кримінально-правовий аспект

Тому, на сьогодні є актуальним пошук відповіді на питання: чи дозволено це законом і що робити у відповідній ситуації?

За статтею 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу» військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності.

Правовий статус обмежено придатних осіб на сьогодні законодавством чітко не визначений.

Питання визначення придатності до військової служби, перелік захворювань та критерії визначення придатності визначає Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене Наказом Міністра оборони України 14.08.2008 № 402 (далі – Положення про ВЛК).

Основними завданнями військово-лікарської експертизи є добір громадян України, придатних за станом здоров'я до військової служби, для укомплектування Збройних Сил України.

Положення про ВЛК визначає, що під придатністю до військової служби розуміється такий стан здоров’я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов’язки з конкретної військової спеціальності у виді ЗСУ та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

Підпунктом Г пункту 20.3 Положення про ВЛК встановлено, що особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Одночасно з рішенням ВЛК про обмежену придатність "в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст