Головна Блог Аналітична стаття Статті За крок від колапсу. Держава програє пенсіонерам суди на мільярди, але заплатять всі

За крок від колапсу. Держава програє пенсіонерам суди на мільярди, але заплатять всі

22.04.2024
Переглядів : 2062

Пенсійна система України перебуває за крок від краху через хвилю судових рішень. Вони загрожують породити хаос у правилах виходу на пенсію та призвести до втрати державою контролю за ситуацією.

Рішення судів відкривають "скриньку Пандори": видатки держави на виплати окремим категоріям осіб ростуть, як на дріжджах, а можливості профінансувати хоча б якісь виплати решті пенсіонерів зменшуються. Це відбувається в умовах гострого дефіциту бюджету, коли кожна гривня спрямовується на оборону.

За даними Міністерства соціальної політики, борги держави за програними в судах справами перед пенсіонерами перевищують 67 млрд грн. Дехто не чекає, коли в уряду з’являться гроші, та судиться про стягнення заборгованості в міжнародних судах, що може ускладнити процес вступу України в ЄС.

Рішення Конституційного Суду про скасування верхньої межі пенсійних виплат коштують мільярди гривень на рік. Часто такі рішення провокують хвилю позовів про перерахунок виплат, формуючи ринок юридичних послуг у пенсійних справах.

У березні 2024 року Конституційний Суд ухвалив чергове рішення, ставши на бік пенсіонерів із зон підвищеного радіоактивного забруднення. У чому суть справи та як від рішень суддів страждають пересічні пенсіонери?

Згадайте новину: Пенсії суддів – 200 тис. грн, більшості пенсіонерів – 4 тис. грн: чому у виплатах величезна різниця

Пенсії без обмежень, але не для всіх

На початку 2024 року середня пенсія в Україні становила 5 385 грн на місяць або близько 140 дол. Це на 1 714 грн менше, ніж рівень мінімальної зарплати для людей працездатного віку, притому, що часто саме в літніх людей набагато більші потреби в медикаментах та лікуванні.

Ситуація з пенсійним забезпеченням виглядає ще більш загрозливо, якщо врахувати, що розмір виплат двох третин пенсіонерів не дотягує до 5 тис грн.

Хоча держава ледь може профінансувати навіть такі мізерні виплати, в Україні знайшлася "каста" спецпенсіонерів, розміри нарахувань яким можуть перевищувати середню пенсію в десятки разів.

Наявність категорій громадян, які мають особливі умови виходу на пенсію, загалом відповідає світовій практиці. Однак в Україні кількість таких громадян непропорційно більша за можливості утримувати таку систему.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст