Головна Блог Новини З КПК виключать норми щодо продовження строку досудового розслідування до повідомлення про підозру ( знову про Лозового)

З КПК виключать норми щодо продовження строку досудового розслідування до повідомлення про підозру ( знову про Лозового)

29.05.2024
Переглядів : 2175

Верховна Рада внесе зміни до порядку продовження строку досудового розслідування слідчим суддею для приведення його у відповідність із законом про скасування «правок Лозового».

8 грудня 2023 року Верховна Рада ухвалила закон про скасування «правок Лозового» №3509-IX, яким були внесені зміни до КПК, зокрема змінені положення щодо обчислення строків досудового розслідування. (Джерело: «Судово-юридична газета» )

Таким чином, строк досудового розслідування тепер обчислюється з моменту повідомлення особі про підозру до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згадайте новину: «Плохому танцору теперь мешают правки Лозового». Суд остаточно закрив усі провадження по справі НАБУ щодо Коломойського

До змін строк досудового розслідування обчислювався з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР або винесення постанови про початок досудового розслідування у порядку, встановленому статтею 615 КПК, до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів тощо.

Водночас у статті 295-1 КПК залишаються положення щодо продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру.

Народні депутати, включно с очільником Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергієм Іонушасом зареєстрували законопроект 11265, яким, серед іншого, пропонується виключити ці положення.

Так, наразі строк досудового розслідування злочину може бути продовжений слідчим суддею за клопотанням слідчого до 6 місяців – внаслідок особливої складності провадження, до 12 місяців – внаслідок виняткової складності провадження (стаття 294 КПК).

Згадайте новину: вр НЕ скасувала повністю «правки Лозового».

Чинна стаття 295-1 КПК передбачає, що у випадках, передбачених ст. 294 КПК, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Далі стаття розрізняє, що зазначається у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру, а також, що вказується у клопотанні про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст