Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Як відшкодувати шкоду, завдану внаслідок ЗАЛИТТЯ КВАРТИРИ: важливі висновки Верховного Суду

Як відшкодувати шкоду, завдану внаслідок ЗАЛИТТЯ КВАРТИРИ: важливі висновки Верховного Суду

24.02.2020
Переглядів : 36287

Підтоплення сусідами Вашої квартири вимагає не лише бурхливої емоційної реакції, а й холодного розуму, щоб визначитися з тим, як компенсувати завдану шкоду.

Найчастіше залиття квартири стається несподівано, та реагувати треба миттєво, оскільки зволікання може ускладнити збирання доказів завдання збитків та істотно вплинути на можливість точного визначення розміру відповідної шкоди за допомогою експертного оцінювання. Тому для того, щоб Ви не розгубилися, пропонуємо Вам покроково з’ясувати, як треба діяти, щоби зберегти свої нерви й повністю компенсувати заподіяну Вам шкоду, послуговуючись найбільш цікавою практикою Верховного Суду з цієї тематики.

Користуйтеся консультацією: Что делать если Вас затопили соседи? Установление ущерба и способы его компенсации

15 лютого 2020 року квартира Ігоря Ростиславовича була залита із квартири, що розташована поверхом вище просто над його помешканням. Через появу високої вологості та вогкості утворився грибок на стінах та між стіною й гіпсокартоном, від вологи сформувався випуклий тиньк. З причини залиття пошкоджена стіна, частина декоративного гіпсокартонного перегородження (дизайнерська конструкція зі вставками декоративних склоблоків), ніша, частина підвісної стелі. Відповідно до укладеного із ремонтною організацією ТОВ «КТТ» договору на ремонт квартири після залиття, вартість робіт із відновлення стану квартири згідно з кошторисом становить 50 170,00 грн.

Ігор Ростиславович поцікавився стосовно того, що йому треба зробити, щоб компенсувати шкоду, заподіяну внаслідок такого казусу.

1) Після виявлення факту заподіяння шкоди, Вам треба зафіксувати його документально.

Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року № 76 і зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 25 серпня 2005 року № 927/11207 (надалі — Правила), передбачено, що в разі залиття квартири складається відповідний акт (пункт 2.3.6 Правил).

У додатку № 4 до цих Правил зазначено, що факт залиття квартири та його наслідки фіксується актом комісійного обстеження квартири за участю представників організації (підприємства), яка відповідно до укладеної угоди є виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, представників організації (підприємства), яка згідно з укладеною угодою обслуговує внутрішньобудинкові системи опалення та водопостачання, представника власника будинку, будинкового комітету та затверджується начальником організації (підприємства), яка відповідно до укладеної угоди надає послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Присутність зацікавлених осіб від потерпілої сторони та з боку винної є обов’язковою.

В акті мають бути зазначені такі відомості:

1) дата складання акта (число, місяць, рік);

2) прізвища, ініціали та посади членів комісії;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст