Головна Блог Аналітична стаття Статті Відсутність складу злочину в діях особи і виправдувальні вироки

Відсутність складу злочину в діях особи і виправдувальні вироки

14.06.2016
Переглядів : 16938

Автор статті: адвокат Тетяна Лежух

Відповідно до ч.1 ст.369 КПК України, судове рішення, у якому суд вирішує обвинувачення по суті, викладається у формі вироку.

Водночас, п.3 ч.1 ст.373 КПК України передбачається, що виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено, що в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення.

На мою думку, деякі зрушення в цій площині були здійснені, проте варто констатувати і те, що судді не поспішають масово приймати виправдувальні вироки і, безумовно, їх можна зрозуміти – апеляційні суди скасовують близько 30% всіх виправдувальних вироків.

Водночас, дані судової статистики за 2015 рік, демонструють нам наступні показники:

І інстанція – в 2015 році суди ухвалили виправдувальні вироки стосовно 905 осіб, що на 12,7 % більше, аніж в 2014 році; їх частка від кількості всіх осіб, щодо яких ухвалено вироки, становила всього лише 0,9 %. У справах публічного обвинувачення виправдувальні вироки ухвалено стосовно 885 осіб.

Апеляційний суд - виправдувальні вироки в апеляційному порядку в 2015 році скасовано стосовно 295 осіб, що на 2,8 % більше, ніж у 2014 р. (у справах публічного обвинувачення скасовано виправдувальні вироки стосовно 287 осіб ) ; постановлено новий вирок у зв’язку зі скасуванням необґрунтованого виправдувального вироку стосовно 70 осіб, із них у справах публічного обвинувачення – стосовно 66 осіб.

Користуйтесь консультацією: Визнання правочинів недійсними: закони та судова практика

Що особливо цікаво: у першому півріччі 1918 року в Москві з кожних 100 обвинувачених в середньому було засуджено 61 особу, виправдано - 32 особи. В подальшому, навіть у період репресій, частка виправдувальних вироків у загальній статистиці складала не менше 10%.

Таким чином, можна зробити однозначний висновок про те, що на сьогоднішній день постановлення судом виправдувального вироку є більше винятком, аніж правилом. При цьому варто відзначити, що всі виправдувальні вироки, постановлені судами на підставі КПК 2012 року, були оскаржені стороною обвинувачення до суду апеляційної інстанції.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст