Главная Блог Аналитические статьи Статьи Відсутність складу злочину в діях особи і виправдувальні вироки

Відсутність складу злочину в діях особи і виправдувальні вироки

14.06.2016
Просмотров : 16921

Автор статті: адвокат Тетяна Лежух

Відповідно до ч.1 ст.369 КПК України, судове рішення, у якому суд вирішує обвинувачення по суті, викладається у формі вироку.

Водночас, п.3 ч.1 ст.373 КПК України передбачається, що виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено, що в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення.

На мою думку, деякі зрушення в цій площині були здійснені, проте варто констатувати і те, що судді не поспішають масово приймати виправдувальні вироки і, безумовно, їх можна зрозуміти – апеляційні суди скасовують близько 30% всіх виправдувальних вироків.

Водночас, дані судової статистики за 2015 рік, демонструють нам наступні показники:

І інстанція – в 2015 році суди ухвалили виправдувальні вироки стосовно 905 осіб, що на 12,7 % більше, аніж в 2014 році; їх частка від кількості всіх осіб, щодо яких ухвалено вироки, становила всього лише 0,9 %. У справах публічного обвинувачення виправдувальні вироки ухвалено стосовно 885 осіб.

Апеляційний суд - виправдувальні вироки в апеляційному порядку в 2015 році скасовано стосовно 295 осіб, що на 2,8 % більше, ніж у 2014 р. (у справах публічного обвинувачення скасовано виправдувальні вироки стосовно 287 осіб ) ; постановлено новий вирок у зв’язку зі скасуванням необґрунтованого виправдувального вироку стосовно 70 осіб, із них у справах публічного обвинувачення – стосовно 66 осіб.

Користуйтесь консультацією: Визнання правочинів недійсними: закони та судова практика

Що особливо цікаво: у першому півріччі 1918 року в Москві з кожних 100 обвинувачених в середньому було засуджено 61 особу, виправдано - 32 особи. В подальшому, навіть у період репресій, частка виправдувальних вироків у загальній статистиці складала не менше 10%.

Таким чином, можна зробити однозначний висновок про те, що на сьогоднішній день постановлення судом виправдувального вироку є більше винятком, аніж правилом. При цьому варто відзначити, що всі виправдувальні вироки, постановлені судами на підставі КПК 2012 року, були оскаржені стороною обвинувачення до суду апеляційної інстанції.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст