Головна Блог Аналітична стаття Статті Україна переходить на біометричні паспорти - це неминуче як і наш поступ в Європу

Україна переходить на біометричні паспорти - це неминуче як і наш поступ в Європу

23.06.2016
Переглядів : 1915

Біометричні паспорти набувають все більшого поширення у світі. Відповідно до даних Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) більше 90 країн з 193 держав-членів ООН в даний час видають такі документи, при цьому ще більше двадцяти держав готові до їх впровадження в найближчі роки.

Запровадження біометричних документів

Передбачається, що біометричні документи найбільш захищені від підробок та виключають можливість користування ними будь-якою особою, окрім власника. Відповідно до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» № 5492-VI від 20.11.2012 розпочато роботи із запровадження оформлення і видачі паспорта громадянина України та паспорту для виїзду за кордон, що містить безконтактний електронний носій із біометричними даними власника документу.

Відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 «Про затвердження зразка бланка, технічний опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України», оформлення і видачу паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм у вигляді пластикової картки запроваджено з 1 січня 2016 року.

Отже, відповідно до Закону, біометричні дані - сукупність даних про особу, зібраних на основі фіксації її характеристик, що мають достатню стабільність та істотно відрізняються від аналогічних параметрів інших осіб (біометричні дані, параметри - відцифрований підпис особи, образ обличчя особи та відбитки пальців рук), що містяться на безконтактному електронному носії, який дозволяє здійснювати комплекс заходів, пов'язаних з ідентифікацією особи.

Біометричні паспорти виготовляються у формі книжечки, в яку імплантована безконтактна інтегральна схема або у формі картки з полімерних матеріалів, які за фізичними характеристиками підлягають лазерній персоналізації і гравіюванню відповідно до державних (національних) та міжнародних стандартів, і повинні містити безконтактний електронний носій та номер бланка.

До безконтактного електронного носія вноситься інформація, що знаходиться на сторінці даних документа, біометричні дані, параметри особи, а також дані щодо забезпечення захисту інформації, що знаходиться на безконтактному електронному носії, відповідно до документів ІСАО.

Згадати новину: Відцифрований відбиток пальця у паспорті – чергове рішення влади для лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Нові особливості оформлення паспорта громадянина України

Біометричний паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій. Проте, особам, які через свої релігійні переконання відмовляються від отримання такого паспорта, оформляється паспорт, що не містить безконтактного електронного носія.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст