Головна Блог Аналітична стаття Статті Ми звикли чути, що корупція є основною проблемою судів, але це не так…

Ми звикли чути, що корупція є основною проблемою судів, але це не так…

06.09.2023
Переглядів : 1631

Довіра в судах заробляється роками, якщо не століттями і далеко не завжди залежить від реальних знань, тому легко може бути втрачена в один невірний момент.

Безумовно, революція гідності багато що змінила. Однак, довіра до судів сьогодні залишається на низькому рівні. Громадяни негативно оцінюють судову реформу, вважаючи, що суди корумповані та обслуговують інтереси олігархів. Для всіх нас авторитет судової системи має бути у пріоритеті, тому що без неї неможливо успішно реалізувати будь-які реформи та перетворення.

При визначенні проблем та недоліків у роботі судів українці найчастіше згадують корупцію, з чим я категорично не погоджуюся і постараюся вам це донести.

Сьогодні дуже неоднозначні відносини бізнесу з контролюючими органами та відмінна риса – це непередбачуваність. Наприклад, новий тренд «українською» - визнання компаній ризиковими. І якщо оскарження результатів податкових перевірок – це процес, у якому компанія повноцінно може продовжувати вести господарську діяльність, а при визнанні компанії ризиковою повністю блокує життєдіяльність, автоматично ризиковими визначаються контрагенти, це критичне для ділової репутації. Бізнес не може виконувати договірні зобов'язання через систему блокування податкових накладних, відповідно підприємство зазнає як фінансових збитків, так і репутаційних втрат.

1. Постанова Пятого административного апелляционного суду від 09.08.2020 року, по справі № 420/3667/20

ТОВ, звернулося до суда з позовом до Головного управління ДПС в Одеській області, в якому просило:

- визнати протиправним та скасувати рішення комісії ГУ ДПС в Одеській області

- зобов'язати Податкову Службу виключити ТОВ з переліку ризикових платників податків шляхом прийняття відповідного рішення.

На виконання вимог податкового органу, ТОВ направили пояснення та копії документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено, з поясненнями про господарську діяльність підприємства щодо виконання договору з контрагентом, та додали первинні документи але податковий орган відмовим у реєстрації податкових накладних.

В обґрунтування заяви позивач зазначає, що у зв'язку з на підставі пункту 6 Порядку зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджених постановою Кабінету Міністрів України N 1165 від 11 грудня 2019 року (далі - Порядок N 1165). У зв'язку з цим кожна податкова накладна/розрахунок коригування, які будуть направлені на реєстрацію до ЄРПН, будуть зупинені, а покупці позивача не зможуть своєчасно сформувати податковий кредит та відмовляться від подальшої співпраці. Такі обставини можуть паралізувати господарську діяльність підприємства, що призведе до непомірних економічних збитків та неможливості виплачувати заробітну плату працівникам.

Суд першої і апеляційної інстанції перевіривши матеріали справи, задовольнив позовні вимоги до податкової служби, оскільки, відповідно до ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст