Головна Блог Аналітична стаття Теми Спадок: актуальні та практичні питання

Спадок: актуальні та практичні питання

31.10.2015
Автор:
Переглядів : 21222

Спадщина, спадкування, прийняття спадщини - під цим розуміється перехід після смерті людини належних їй майнових прав (наприклад, права власності на квартиру, будинок, право на заощадження у банку), а також деяких особистих немайнових прав (права авторства) і зобов'язань до спадкоємців у встановленому законом порядку.

Право отримання спадщини “за законом” або “за заповітом” установлено Цивільним кодексом (ЦК) України. При спадкуванні “за законом” майно померлого (спадкодавця) у рівних частках ділиться між особами, переліченими у законі, відповідно до встановленої черговості. При спадкуванні “за заповітом” призначення спадкоємців і розподіл часток залежить від волі спадкодавця - принцип “воля заповіту”. За життя спадкодавця права та обов'язки на наслідуване майно у спадкоємців не виникають. Пріоритетним є спадкування за заповітом, оскільки воля спадкодавця, виражена у заповіті, змінює передбачений законом порядок переходу прав власності на належне йому за життя майно до його спадкоємців. Якщо спадкодавець не розпорядився своїм майном за життя, тобто не залишив заповіт на певну особу чи осіб, або коли заповіт визнаний недійсним, спадкоємці за заповітом не прийняли спадщину з різних причин, то спадкування здійснюється за законом у порядку черговості призову спадкоємців до спадкування.

Читайте статтю: Питання спадкування з іноземним елементом

Відкриття та оформлення спадщини: проблеми реалізації

Признание завещания недействительным: основания, последствия и судебная практика

Користуйтесь консультацією: Податки, які необхідно сплачуються при отриманні спадщини та подарунку

Право на спадкування співмешканця: цивільної жінки або цивільного чоловіка

Проблеми спадкування при відсутності деяких документів

Оформлення спадщини на неприватизовану квартиру

Спадщина та заповіт: практичні питання

Спадок. Найнеобхідніше, що потрібно знати

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст