Головна Блог Аналітична стаття Статті Шість порад адвокату: як працювати на обшуку

Шість порад адвокату: як працювати на обшуку

01.11.2021
Переглядів : 13671

Обшук – це завжди неприємно. В цій статті я хочу тезісно акцентувати увагу на тому, що потрібно зробити адвокату, коли він працює на обшуку.

1. Перш за все, потрібно тримати в пам’яті, що обшук може бути проведений не тільки за ухвалою суду, а й без такої.

За загальним правилом обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду (ч. 2 ст. 234 КПК). Такий обшук ще називають запланованим або санкціонованим.

За процедурою слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням. Суд розглядає це клопотання день в день за участю слідчого або прокурора.

Особа, чиє приміщення планують обшукати, по зрозумілим причинам в суд не викликається. Отже вплинути на процес розгляду цього клопотання ми не можемо. В переважній більшості випадків таке клопотання задовольняється, не дивлячись на те, яким би недолугим воно не було. Особисто я поки що не бачив ухвали про відмову в наданні дозволу на обшук, але наші колеги говорять, що час від часу такі ухвали з’являються.

Але бувають випадки, коли ухвалу про дозвіл на обшук не беруть, а з обшуком все одно приходять. Такий розвиток подій можливий завдяки статті 233 КПК.

За ч. 3 ст. 233 КПК слідчий, дізнавач, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, (1) пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи (2) з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення.

Ось ця маленька зачіпка, «врятування майна», дозволяє правоохоронцям проникати в приватні помешкання, коли їм заманеться. Добре, коли постанова слідчого буде про невідкладний обшук, але може і не бути. Такий обшук зветься невідкладним або легалізованим.

Чому легалізованим? Бо є одна умова, раз вже проникли, то в такому разі прокурор, слідчий, дізнавач за погодженням із прокурором зобов’язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку. Так би мовити «легалізувати» обшук.

Процедура розгляду така сама як і при санкціонуванні обшуку з тією лише різницею, що слідчий суддя, крім іншого, має перевірити чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Також я не знаю жодного випадку, коли б слідчий суддя не «легалізував» невідкладний обшук.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст