Головна Блог Новини Росії прийшов дефолт. Але що це змінить?

Росії прийшов дефолт. Але що це змінить?

27.06.2022
Переглядів : 1936

Чому Росія допустила дефолт, як він відобразиться на її економіці, і що буде далі.

Цей день настав. В ніч на 27 червня сплив пільговий період, протягом якого російський уряд мав право сплатити 100 млн дол відсотків за єврооблігаціями. Фактичне неотримання цих коштів інвесторами означає настання дефолту.

Дефолт в історії Росії – явище не рідкісне. Востаннє країна не могла розрахуватися зі своїми кредиторами у 1998 році, однак тоді мова йшла про внутрішні борги. За зовнішніми кредитами країна намагалася сплачувати справно протягом щонайменше останніх 104 років.

Попри значущість події, фактичне банкрутство Росії мало що змінить для її економіки. Всі наслідки дефолту країна почала відчувати одразу після вторгнення до України внаслідок санкцій Заходу.

Вспомните новость: "Билет в один конец". Как российские добровольцы едут воевать с Украиной - история от BBC

Що сталося?

27 травня 2022 року Російська Федерація мала сплатити близько 100 млн дол за двома випусками своїх єврооблігацій, номінованих у доларах та євро. Проте через санкції та обмеження, накладені на країну-агресора, кошти на рахунки кредиторів так і не надійшли.

За умовами випуску євробондів, Росія мала ще 30 днів так званого "грейс-періоду", протягом якого все ще могла здійснити необхідні платежі. В уряді РФ заявляли, що відправили кошти на виплату відсотків, однак вони "застрягли" у розрахунковій системі Euroclear через санкції.

Відповідно до умов випуску цих євробондів, невиконання зобов'язань протягом пільгового періоду означає настання дефолту.

"Клінічну смерть" емітента облігацій в таких випадках засвідчують міжнародні рейтингові агентства, але ті залишили російський ринок і припинили співпрацю з російськими компаніями. Тому фактичним підтвердженням дефолту стане визнання цього факту власниками щонайменше 25% облігацій, за якими не надійшли виплати.

Чи могла Росія заплатити за боргами?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст