Стаття 10-2. Дорадча група експертів

Попередня

114/212

Наступна

1. Дорадча група експертів (далі - Дорадча група) утворюється з метою сприяння суб’єктам призначення суддів Конституційного Суду в оцінюванні моральних якостей і рівня компетентності у сфері права кандидатів на посаду судді Конституційного Суду.

2. Дорадча група здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, цього Закону та Положення про Дорадчу групу експертів (далі - Положення), яке розробляє та затверджує Дорадча група.

3. Дорадча група діє у складі шести членів, які призначаються строком на три роки та беруть участь у її роботі на громадських засадах.

Особа не може обіймати посаду члена Дорадчої групи більше двох строків поспіль.

4. Членом Дорадчої групи може бути особа, яка:

1) на день призначення досягла сорока п’яти років;

2) має вищу юридичну освіту ступеня магістра, здобуту в Україні, та/або вищу юридичну освіту відповідного ступеня, здобуту за кордоном;

3) має стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше двадцять років;

4) має високі моральні якості;

5) є правником із визнаним рівнем компетентності;

6) відповідає критерію політичної нейтральності.

5. Членом Дорадчої групи не може бути особа, яка:

1) є членом або обіймає посаду в політичній партії, іншому політичному об’єднанні, або бере участь у політичній діяльності;

2) є обраною на виборну посаду в органі державної влади чи органі місцевого самоврядування, має представницький мандат;

3) бере участь у конкурсному відборі кандидатур на посаду судді Конституційного Суду;

4) за рішенням суду визнана недієздатною або такою, цивільна дієздатність якої обмежена;

5) має судимість за вчинення кримінального правопорушення, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку (крім реабілітованої особи), або на яку накладалося адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією;

6) є суддею, прокурором, слідчим, дізнавачем, державним службовцем або обіймає політичну посаду відповідно до Закону України "Про Кабінет Міністрів України". Обмеження щодо призначення суддів не поширюється на осіб, призначення яких здійснює з’їзд суддів України;

7) має громадянство держави, визнаної згідно із законом державою-окупантом та/або державою-агресором по відношенню до України.

6. До складу Дорадчої групи входять:

1) одна особа, призначена Президентом України;

2) одна особа, призначена Верховною Радою України;

3) одна особа, призначена з’їздом суддів України;

4) одна особа, призначена Національною академією правових наук України;

5) одна особа, призначена з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ;

6) одна особа, призначена зборами представників громадських об’єднань, які протягом останніх п’яти років здійснюють діяльність у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції.

7. Про призначення особи до складу Дорадчої групи Президент України видає указ. Особа набуває статусу члена Дорадчої групи з дня видання відповідного указу Президента України.

8. Порядок призначення особи до складу Дорадчої групи Верховною Радою України встановлюється Регламентом Верховної Ради України. Особа набуває статусу члена Дорадчої групи з дня прийняття Верховною Радою України відповідної постанови.

9. Про призначення особи до складу Дорадчої групи з’їзд суддів України приймає рішення у порядку, передбаченому статтею 10 - 11 цього Закону. Особа набуває статусу члена Дорадчої групи з дня прийняття з’їздом суддів України відповідного рішення.

10. Про призначення особи до складу Дорадчої групи Національна академія правових наук України ухвалює рішення. Особа набуває статусу члена Дорадчої групи з дня ухвалення Національною академією правових наук України відповідного рішення.

11. Про призначення особи до складу Дорадчої групи з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ ухвалює рішення у порядку, передбаченому статтею 10 - 3 цього Закону. Особа набуває статусу члена Дорадчої групи з дня ухвалення з’їздом відповідного рішення.

Попередня

114/212

Наступна

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст