Головна Сервіси для юристів Закони Про банки і банківську діяльність Стаття 72. Перевірка осіб, які охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України

Стаття 72. Перевірка осіб, які охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України

Попередня

100/108

Наступна

Національний банк України має право здійснювати перевірку осіб, які охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України, з метою дотримання законодавства щодо банківської діяльності. При здійсненні перевірки Національний банк України має право вимагати від цих осіб подання будь-якої інформації, необхідної для здійснення перевірки. Особи, які охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України, зобов’язані подавати уповноваженим Національним банком України особам затребувану інформацію, у тому числі шляхом віддаленого доступу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, у визначений уповноваженими Національним банком України особами строк.

{Частина перша статті 72 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3498-IX від 22.11.2023 }

До осіб, які можуть бути об’єктом перевірки Національного банку України, належать власники істотної участі у банку, ключові учасники у структурі власності банку та учасники банківських груп, небанківських фінансових груп, учасниками яких є банки, материнські компанії банків, юридичні особи, які мають спільного з банками контролера.

{Частина друга статті 72 в редакції Закону № 3024-VI від 15.02.2011 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 3394-VI від 19.05.2011 ; в редакції Закону № 1587-IX від 30.06.2021 }

Об'єктом перевірки Національного банку України може бути також особа, щодо якої є достовірна інформація про здійснення цією особою банківської діяльності без банківської ліцензії.

Національний банк України має право здійснювати перевірку осіб, які охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України, за їх місцезнаходженням та/або шляхом віддаленого доступу до документів, інформації та систем автоматизації з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

{Статтю 72 доповнено частиною четвертою згідно із Законом № 3498-IX від 22.11.2023 }

Уповноважені Національним банком України особи мають право під час проведення інспекційної перевірки учасника банківської групи бути присутніми на засіданнях його колегіальних органів.

{Статтю 72 доповнено частиною п'ятою згідно із Законом № 3498-IX від 22.11.2023 }

Керівники учасника банківської групи зобов’язані завчасно інформувати уповноважених Національним банком України осіб про проведення засідань колегіальних органів такого учасника з наданням інформації про питання, які плануються до розгляду, та забезпечувати можливість участі зазначених осіб у таких засіданнях.

{Статтю 72 доповнено частиною шостою згідно із Законом № 3498-IX від 22.11.2023 }

Попередня

100/108

Наступна

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст