Головна Блог Аналітична стаття Статті Придбання заставного майна з публічних торгів. Процедури та ризики

Придбання заставного майна з публічних торгів. Процедури та ризики

19.02.2015
Переглядів : 6887

Продаж арештованого майна. традиційні процедури

Арештоване майно боржників, а саме: нерухомість, транспортні засоби, повітряні, морські та річкові судна реалізується виключно з публічних торгів (аукціонів). Виставляється таке майно на торги виключно органами державної виконавчої служби. Процедура проведення аукціонів суворо регламентована Наказом Міністерства юстиції України від 15.07.1999 року №42 / 5 Про затвердження «Порядку реалізації арештованого майна». Проведення аукціону бере на себе спеціалізована юридична особа, що уклала відповідний договір на реалізацію майна з державною виконавчою службою. Така юридична особа називається організатором аукціону. Не пізніше, ніж за 30 днів до дати проведення аукціону на відповідному веб-сайті та не менше ніж на трьох загальнодоступних веб-сайтах на вибір організатора аукціону публікується інформація про майно, що підлягає реалізації. Одночасно ця інформація повинна бути розміщена не менш ніж у двох друкованих засобах масової інформації, які поширюються за місцезнаходженням реалізованого майна.

Інформаційне повідомлення повинно містити:

  • Найменування, опис і характеристику майна;
  • Місцезнаходження майна;
  • Стартову ціну;
  • Терміни сплати та суму гарантійного внеску учасника аукціону, найменування, адресу банку, реквізити рахунку організатора аукціону для його сплати;
  • Порядок і строки розрахунку за придбане на аукціоні майно, реквізити депозитного рахунку органу державної виконавчої служби для сплати коштів;
  • Дату, час та місце ознайомлення з майном;
  • Дату, час і місце проведення аукціону;
  • Реквізити організатора аукціону, проводить аукціон;
  • Термін реєстрації для участі в аукціоні, який починається з моменту розміщення інформаційного повідомлення і закінчується за три робочі дні до початку його проведення.

Лот виставляється на аукціон за умови присутності хоча б одного учасника. У разі участі в аукціоні тільки одного учасника, майно може бути придбане ним за стартовою ціною. В ході торгів учасники аукціону повідомляють про готовність придбати заявлений лот за оголошеною ціною, піднімаючи квиток учасника з номером, повернутим до ліцитатора (особа, що проводить аукціон), або одночасно піднімають квиток з номером і пропонують свою ціну. Мовчання учасника аукціону, який першим підняв квиток з номером, приймається ліцитатором як згода учасника з оголошеною ціною. Після цього ліцитатор оголошує наступну ціну відповідно до кроку аукціону. Якщо протягом трьох хвилин після триразового повторення останньої ціни не буде запропоновано вищої ціни, то ліцитатор одночасно з ударом молотка оголошує про продаж лота, називає продажну ціну й номер переможця, під яким він зареєстрований як учасник аукціону.

Після закінчення торгів по даному лоту ліцитатор оголошує про продаж лота, називає продажну ціну й аукціонний номер переможця.

Під час аукціону ведеться протокол, до якого заносяться номер і назва лота, стартова ціна та продажна ціна майна; сума сплаченого гарантійного внеску, відомості про переможця аукціону; розмір винагороди організатору аукціону, яку переможець повинен додатково сплатити, реквізити рахунку організатора аукціону для її сплати. Протокол підписують ліцитатор та переможець аукціону в день проведення аукціону.

Після повного розрахунку за придбане майно на підставі протоколу державний виконавець протягом п'яти робочих днів складає акт про проведений аукціон і подає його на затвердження начальнику відповідного органу державної виконавчої служби. Копії затвердженого акта видаються переможцю та організатору аукціону не пізніше наступного дня з дня його затвердження.

Протягом десяти робочих днів з дня затвердження протоколу, не враховуючи дня проведення аукціону, переможець аукціону повинен провести розрахунок за придбане майно.

Право власності на майно переходить до переможця аукціону після повного розрахунку за придбане майно.

Електронні торги по реалізації арештованого майна

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст