Головна Блог Аналітична стаття Дайджести ПРАВОВІ ВИСНОВКИ ВЕЛИКОЇ ПАЛАТИ ВС ТА ВСУ У КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ (СПРАВАХ) станом на 01 січня 2019 р.

ПРАВОВІ ВИСНОВКИ ВЕЛИКОЇ ПАЛАТИ ВС ТА ВСУ У КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ (СПРАВАХ) станом на 01 січня 2019 р.

21.01.2019
Переглядів : 22317

Автор дайджесту: Слуцька Тетяна Іванівна

кандидат юридичних наук,

Заслужений юрист України

ПРАВОВІ ВИСНОВКИ ВЕЛИКОЇ ПАЛАТИ ВЕРХОВНОГО СУДУ ТА ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ

У КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ (СПРАВАХ) станом на 01 січня 2019 року

Відповідно до п. 7 § 3 «Перехідні положення» розділу 4 Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VІІІ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії суддів або палати (об’єднаної палати), передає справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду, якщо така колегія або палата (об’єднана палата) вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду України.

Тобто, виходячи із зворотнього, врахування висновків ВСУ є обов’язковим для правозастосувача, можливість відступу від них надається законом лише суду касаційної інстанції. Питання про передачу кримінального провадження на розгляд Великої Палати Верховного Суду з цієї підстави вирішується судом за власною ініціативою або за клопотанням учасника провадження.

З огляду на вищевикладене, а також беручи до уваги вже існуючу практику Касаційного кримінального суду Верхового суду та Великої Палати цього суду, пропонується систематизована добірка правових висновків Великої Палати Верховного Суду та Верховного Суду України у кримінальних провадженнях (справах) з окремими вказівками на підтримку/відступ від них Верховним Судом, розгляд останнім справи, що містить виключну правову проблему з посиланнями на відповідні рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень

ДАЙДЖЕСТ: 250 правових позицій ЄСПЛ у кримінальному провадженні: оновлена, систематизована добірка

ПИТАННЯ ЗАГАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст