Головна Блог Аналітична стаття Статті Способи повернення прокурору обвинувального акту

Способи повернення прокурору обвинувального акту

08.06.2016
Автор:
Переглядів : 22443

Захисник в судовому процесі повинен застосовувати усі важелі надані йому кримінальним процесуальним кодексом України з метою захисту інтересів та прав свого клієнта.

Сьогодні де-які захисники висловлюють думку про те, що не дивлячись на певні порушення, які містяться в обвинувальному акті, необхідно розпочинати судовий розгляд.Інші висловлюють думку про те, що кожне порушення та невідповідність обвинувального акту вимогам закону необхідно застосовувати з метою його повернення прокурору для усунення цих недоліків.

Користуйтесь консультацією: Отвод в уголовном процессе

Аналізуючи судову практику можна впевнено заявити, що порушення, які допускаються при складанні обвинувальних актів, мають системний характер, порушення досить часто повторюються та не усуваються з боку державного обвинувачення.

Обвинувальний акт – це важливий процесуальний документ досудового розслідування, який оформляє його результати. В ньому підводяться підсумки досудового слідства, обґрунтовуються доказами висновки слідчого, прокурора щодо винуватості підозрюваного і юридичної кваліфікації його діянь, формулюється в остаточному вигляді обвинувачення.

Саме з цих міркувань, він повинен бути складений із суворим дотриманням процесуального законодавства, щоб не допустити порушення прав та свобод обвинуваченої особи.

Згідно зі ст. 110 КПК України обвинувальний акт є процесуальним рішенням, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення і яким завершується досудове розслідування.

Обговорюйте тему: Обвинувальний акт та рішення суду щодо Голови КМДА Попова О.П.

Так, згідно ч. 1 ст. 91 КПК України визначено, що у кримінальному провадженні підлягає доказуванню, зокрема подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), що виходячи з суті даної статті має відображатися у обвинувальному акті відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 291 КПК України, як виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими.

Однак, як показує судова практика прокуратура в багатьох випадках ігнорує це положення закону, що безперечно стає підставою для повернення обвинувального акту на доопрацювання.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст