Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 26.07.2016 року у справі №915/2223/15

Постанова ВГСУ від 26.07.2016 року у справі №915/2223/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 184

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2016 року Справа № 915/2223/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоТатькова В.І. (доповідача),суддів :Плюшка І.А., Самусенко С.С.,розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Державного підприємства "Дослідне господарство "Зорі над Бугом" Науково-виробничого центру "Соя" Національної Академії аграрних наук України"на постановуОдеського апеляційного господарського суду від 17.05.2016 р.та на рішеннягосподарського суду Миколаївської області від 24.02.2016 р.у справі№ 915/2223/15 господарського суду Миколаївської областіза позовом Науково-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Інтер" (надалі - НВ ТОВ "Агро-Інтер")доДержавного підприємства "Дослідне господарство "Зорі над Бугом" Науково-виробничого центру "Соя" Національної Академії аграрних наук України" (надалі - ДП "Дослідне господарство "Зорі над Бугом")простягнення 190 508,27 грн. за участю представників: від позивача- не з'явилися від відповідача- Вдовіченко Олексій Григорович

В С Т А Н О В И В:

В грудні 2015 року НВ ТОВ "Агро-Інтер" звернулось до господарського суду Миколаївської області із позовом до ДП "Дослідне господарство "Зорі над Бугом" про стягнення за договором № 2/08 від 07.08.2012 р. на проведення збирання сільськогосподарських культур суми основного боргу у розмірі 105 800 грн., інфляційних нарахувань у розмірі 78 577,67 грн., 3 % річних у розмірі 6 130,60 грн.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 24.02.2016 р. (суддя Васильєва Л.І.) позов НВ ТОВ "Агро-Інтер" задоволено, стягнуто з відповідача 105 800 грн. основного боргу, 78 577,67 грн. збитків від інфляції, 6 130,60 грн. - 3 % річних, 2 857,62 грн. судового збору

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 17.05.2016 р. (головуючий суддя Ліпчанська Н.В., судді: Лисенко В.А., Ярош А.І.) рішення господарського суду Миколаївської області від 24.02.2016 р. залишено без змін.

Не погоджуючись з прийнятими рішенням та постановою, ДП "Дослідне господарство "Зорі над Бугом" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати, а справу передати на новий розгляд до місцевого господарського суду, мотивуючи скаргу порушенням і неправильним застосуванням судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 14.07.2016 р. касаційну скаргу ДП "Дослідне господарство "Зорі над Бугом" прийнято до провадження, призначено розгляд скарги на 26.07.2016 р.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника відповідача, оцінивши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що подана касаційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами, 07.08.2012 р. між сторонами у даній справі укладено договір № 2/08 на проведення збирання сільськогосподарських культур (надалі - Договір), відповідно до умов якого відповідач доручив, а позивач взяв на себе зобов'язання провести збирання сільськогосподарських культур комбайнами "Джон-Дір" з площі 680 га за попередньою згодою сторін.

У відповідності з пп. 4.1.2. Договору сторони погодили порядок проведення розрахунків: із загальної розрахункової вартості робіт відповідач проводить обов'язкову попередню оплату в розмірі 10 %, оплата за надані послуги проводиться в 10-денний термін з моменту підписання акту виконаних робіт; остаточний розрахунок за даним договором провести не пізніше ніж до 31.12.2012 р.

Згідно з ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Відповідно до ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1 статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

У відповідності зі ст. 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору, з врахуванням вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Статтею 628 ЦК України встановлено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

За змістом статті 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Статтею 629 ЦК України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

В силу ч. 1 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Судами встановлено та матеріалами справи підтверджується, що на виконання умов Договору позивач виконав роботи по збиранню сільськогосподарських культур відповідно до погоджених сторонами площ та видів сільськогосподарських культур, що підтверджується відповідними актами прийому-передачі виконаних робіт, підписаними повноважними особами НВ ТОВ "Агро-Інтер" та ДП "Дослідне господарство "Зорі над Бугом".

Також, судами попередніх інстанцій було з'ясовано, що сторони у передбачений законом спрощений спосіб уклали договір підряду (надалі - Договір підряду), згідно з умовами якого НВ ТОВ "Агро-Інтер" провів роботи по дискуванню площі 341,4 га за ціною 120 грн. за гектар, загальна вартість робіт склала 40 968 грн.

В силу частини 1 статті 181 ГК України, зокрема, допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Форма договору підряду може бути як усною так і письмовою, і визначається відповідно до положень ст. ст. 205, 207 - 209 ЦК України.

Так, на виконання Договору підряду позивач надав, а відповідач прийняв роботи, що підтверджується відповідним актом прийому-передачі виконаних робіт № 489 від 29.10.2012 р., який підписано сторонами без зауважень та скріплено печатками підприємств. На підставі вказаного акту за виконані НВ ТОВ "Агро-Інтер" роботи ДП "Дослідне господарство "Зорі над Бугом" зобов'язалося перерахувати 40 968 грн. на банківський рахунок позивача в 10-ти денний термін з дня підписання акту виконаних робіт.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст