Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 21.09.2017 року у справі №905/3584/16

Постанова ВГСУ від 21.09.2017 року у справі №905/3584/16

29.09.2017
Автор:
Переглядів : 514

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2017 року Справа № 905/3584/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Владимиренко С.В., Шевчук С.Р.,

за участю представників позивача - Світлицького Д.А. дог. від 3 вересня 2016 року, ОСОБА_5 - ОСОБА_6 дог. № 7-10/2016 від 1 жовтня 2016 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ОСОБА_5 на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 10 травня 2017 року у справі Господарського суду Донецької області за позовом ТОВ "Віст-Пивоварня" до ТОВ "Метаморфоза", треті особи - ОСОБА_5, ОСОБА_7 та ОСОБА_8, про визнання рішення загальних зборів недійсним та за зустрічним позовом ТОВ "Метаморфоза" до ТОВ "Віст-Пивоварня" про визнання недійсним рішення установчих зборів, визнання недійсним статуту, визнання недійсною державної реєстрації шляхом скасування запису,

УСТАНОВИВ:

У грудні 2016 року ТОВ "Віст-Пивоварня" (далі - позивач) звернулось до ТОВ "Метаморфоза" (далі - відповідач) з позовом про визнання загальних зборів учасників відповідача від 28 січня 2015 року такими, що не відбулись; визнання недійсним рішення загальних зборів учасників відповідача від 28 січня 2015 року, оформленого протоколом загальних зборів учасників відповідача № ?.

У лютому 2017 року ТОВ "Метаморфоза" (далі - позивач за зустрічним позовом) звернулось до ТОВ "Віст-Пивоварня" (далі - відповідач за зустрічним позовом) із зустрічним позовом про визнання недійсним рішення установчих зборів від 28 січня 2015 року, оформленого протоколом № 1; визнання недійсним статуту відповідача, затвердженого рішенням установчих зборів учасників відповідача за зустрічним позовом від 28 січня 2015 року, оформленим протоколом № 1; визнання недійсною державної реєстрації відповідача за зустрічним позовом шляхом скасування запису №11031360000037504 від 29 січня 2015 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію юридичної особи шляхом виділу (в т.ч. за судовим рішенням).

Зустрічний позов прийнято до спільного розгляду з первісним.

У квітні 2017 року ОСОБА_5 звернувся до ТОВ "Віст-Пивоварня" з позовом про визнання недійсним рішення установчих зборів товариства від 28 січня 2015 року, оформленого протоколом № 1; визнання недійсним статуту товариства, затвердженого протоколом установчих зборів засновників № 1 від 28 січня 2015 року; скасування запису №11031360000037504 від 29 січня 2015 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію товариства.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 3 квітня 2017 року ОСОБА_5 відмовлено у прийнятті позовної заяви.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 10 травня 2017 року апеляційну скаргу ОСОБА_5 залишено без задоволення, ухвалу Господарського суду Донецької області від 3 квітня 2017 року залишено без змін.

У касаційній скарзі ОСОБА_5, посилаючись на порушення судами норм процесуального права, просить скасувати ухвалу Господарського суду Донецької області від 3 квітня 2017 року та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 10 травня 2017 року, справу з позовною заявою передати на розгляд до суду першої інстанції.

Представники відповідача та третіх осіб - ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у судове засідання не з'явились.

Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги відповідач та треті особи - ОСОБА_7 та ОСОБА_8 повідомлені належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за їх відсутності.

Заслухавши пояснення представників позивача та третьої особи - ОСОБА_5, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з огляду на наступне.

ОСОБА_5 звернувся як третя особа із самостійними вимогами до відповідача за зустрічним позовом - ТОВ "Віст-Пивоварня"(позивач за первісним позовом) з позовом про визнання недійсним рішення установчих зборів ТОВ "Віст-Пивоварня" від 28 січня 2015 року, оформленого протоколом № 1; визнання недійсним статуту ТОВ "Віст-Пивоварня", затвердженого рішенням установчих зборів учасників від 28 січня 2015 року, оформленим протоколом № 1; визнання недійсною державної реєстрації ТОВ "Віст-Пивоварня" шляхом скасування запису № 11031360000037504 від 29 січня 2015 року.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 3 квітня 2017 року, залишеною без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 10 травня 2017 року, ОСОБА_5 відмовлено у прийнятті позовної заяви з тих мотивів, що заявник не є учасником ТОВ "Віст-Пивоварня", тому не має права звертатись до господарського суду як фізична особа з даним позовом, у зв'язку з чим дійшли висновку про те, що даний позов подано всупереч вимогам чинного процесуального законодавства, а в прийнятті позовної заяви має бути відмовлено.

Проте, суд касаційної інстанції не може погодитись з вказаними висновками судів попередніх інстанцій з огляду на наступне.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарським судам підвідомчі справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, пов'язаними із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності такої особи, крім трудових спорів.

Під корпоративними відносинами, за ч. 3 ст. 167 Господарського кодексу України, маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

Згідно із ч. 1 ст. 167 Господарського процесуального кодексу України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Тобто, корпоративні права включають в себе не тільки передбачені законом та установчими документами господарського товариства права учасника на участь в управлінні діяльністю товариства, а й правомочності, що виникають з права власності на частку у статутному капіталі господарського товариства.

Вирішуючи питання, чи є спір таким, що виник з корпоративних відносин, а також таким, що підвідомчий господарським судам, необхідно враховувати не тільки суб'єктний склад сторін у справі, а й предмет спору та підстави, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Вбачається, що предметом поданої третьою особою позовної заяви є вимоги про визнання недійсним рішення установчих зборів ТОВ "Віст-Пивоварня" від 28 січня 2015 року, оформленого протоколом № 1; визнання недійсним статуту ТОВ "Віст-Пивоварня", затвердженого рішенням установчих зборів учасників від 28 січня 2015 року, оформленим протоколом № 1; визнання недійсною державної реєстрації ТОВ "Віст-Пивоварня" шляхом скасування запису № 11031360000037504 від 29 січня 2015 року.

При цьому, у позові ОСОБА_5 зазначає, що його право як учасника ТОВ "Метаморфоза" порушене внаслідок прийняття установчими зборами спірного рішення про створення ТОВ "Віст-Пивоварня" як правонаступника ТОВ "Метаморфоза" без фактичного здійснення правонаступництва, внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про створення ТОВ "Віст-Пивоварня" в результаті реорганізації ТОВ "Метаморфоза" та встановлення між ними формальних відносин правонаступництва, оскільки відповідний запис наявний в ЄДР. Також вказує, що ТОВ "Віст-Пивоварня" створено з грубими порушеннями чинного законодавства, які неможливо усунути шляхом внесення змін до його установчих документів, а діяльність товариства без участі учасників ТОВ "Метаморфоза" та подальша передача йому майна від останнього істотно порушує права ОСОБА_5 як учасника ТОВ "Метаморфоза", що закріплені у ст. 116 Цивільного кодексу України та ст. 10 Закону України "Про господарські товариства".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст