Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.07.2016 року у справі №903/34/16

Постанова ВГСУ від 20.07.2016 року у справі №903/34/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 168

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2016 року Справа № 903/34/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Черкащенка М.М. - головуючого (доповідач), Гончарука П.А., Нєсвєтової Н.М.,розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргутовариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Побутрембудматеріали"на постанову та на рішенняРівненського апеляційного господарського суду від 01.06.2016 року господарського суду Волинської області від 05.04.2016 рокуу справі господарського судуВолинської областіза позовомтовариства з обмеженою відповідальністю "Портман Тим Україна"до1. товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Побутрембудматеріали" 2. товариства з обмеженою відповідальністю "Техно-сервіс-плюс"третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, на стороні відповідача-1 товариство з обмеженою відповідальністю "Будтрейд Плюс" третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, на стороні відповідача-2 споживче товариство "Станіславінвест"провизнання права власності та витребування майна з незаконного володіння,за участю представників сторін:

позивача:Ткоменко В.В.,відповідача-1: відповіача-2:не з"явився, не з"явився,третя особа -1:не з"явився,третя особа -2:не з"явився,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2016 року товариство з обмеженою відповідальністю "Портман Тим Україна" (далі - ТОВ "Портман Тим Україна") звернулося до господарського суд Волинської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Побутрембудматеріали" (далі - ТОВ "ВП "Побутрембудматеріали") та товариства з обмеженою відповідальністю "Техно-сервіс плюс" (далі - ТОВ "Техно-сервіс плюс") про визнання права власності на комплекс обслуговування автотранспорту, загальною площею 639,2 кв.м., що розташований за адресою: Волинська область, Любомльський район, с. Старовойтове, вул. Прикордонників, буд. 7-А та витребування комплексу обслуговування автотранспорту, загальною площею 639,2 кв.м., що розташований за адресою: Волинська область, Любомльський район, с. Старовойтове, вул. Прикордонників, буд. 7-А, з незаконного володіння ТОВ "ВП "Побутрембудматеріали".

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що судами встановлено, що ТОВ "Портман Тим Україна" є добросовісним набувачем, договір купівлі-продажу нерухомого майна від 07.07.2013р., посвідчений приватним нотаріусом КМНО Мельник Л.С. 09.07.2013р. та зареєстрований в реєстрі за №2649, укладений між ТОВ "Вірго-Україна ЛТД" та ТОВ "Портман Тим Україна" є діючим, а відтак ТОВ "Портман Тим Україна" є власником малого комплексу обслуговування автотранспорту, загальною площею 639,2 м.кв., що розташований за адресою: Волинська обл., Любомльський район, с. Старовойтове, вул. Прикордонників, буд. 7А. Проте власник немає можливості здійснювати фактичне володіння майном, оскільки ТОВ "ВП "Побутрембудматеріали" володіє спірним майном без відповідної правової підстави, між позивачем та відповідачем немає договірних відносин, а отже позивач має право вимагати визнання права власності за собою та витребування майна з чужого незаконного володіння.

Рішенням господарського суду Волинської області від 05.04.2016 року (суддя Бондарєв С.В.) позов задоволено повністю. Визнано за товариством з обмеженою відповідальністю "Портман Тим Україна" право власності на комплекс обслуговування автотранспорту загальною площею 639,2 м.кв., що розташований за адресою: Волинська область, Любомльський район, с. Старовойтове, вул. Прикордонників, будинок 7-А. Витребувано комплекс обслуговування автотранспорту, загальною площею 639,2 м.кв., що розташований за адресою: Волинська область, Любомльський район, с. Старовойтове, вул. Прикордонників, будинок 7-А з незаконного володіння товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Побутрембудматеріали". Здійснено розподіл судових витрат.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 01.06.2016 року (колегія суддів у складі: Бучинської Г.Б. - головуючого судді, суддів Філіпової Т.Л., Василишина А.Р.) рішення місцевого господарського суду від 05.04.2016 року залишено без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Не погоджуючись з прийнятими судовими рішеннями, ТОВ "ВП "Побутрембудматеріали" подало касаційну скаргу, в якій просить постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 01.06.2016 року та рішення господарського суду Волинської області від 05.04.2016 року скасувати і прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову.

В обґрунтування своїх вимог, скаржник посилається на те, що судами неправильно застосовані норми процесуального права, що призвело до прийняття незаконних судових рішень.

До Вищого господарського суду України надійшло електронне повідомлення про відкладення розгляду справи, у зв"язку з відрядженням представника. Вказане електронне повідомлення не підписано, не зазначено від імені якої сторони воно подано, а також з його змісту не можна дійти висновку про особу заявника. Враховуючи зазначене, строки розгляду касаційної скарги, повноваження касаційної інстанції при розгляді касаційної скарги, а також те, що явка представників сторін у судове засідання не визнавалась судом обов"язковою, колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для відкладення розгляду справи.

Сторони у справі не скористались правом, передбаченим ст. 1112 ГПК України на подання відзиву на касаційну скаргу.

Колегія суддів, розглянувши наявні матеріали, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судами норм процесуального права вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Предметом позову є вимога про визнання за позивачем право власності на спірне майно та витребування зазначеного майна з чужого незаконного володіння ТОВ "ВП "Побутрембудматеріали" на підставі ст.ст. 319, 328, 387, 388 ЦК України.

Розглядаючи заявлені позовні вимоги, судами попередніх інстанцій встановлено наступне.

09.07.2013 року, на підставі договору купівлі-продажу, ТОВ "Портман Тим Україна" придбало у ТОВ "Вірго-Україна ЛТД" комплекс обслуговування автотранспорту, загальною площею 639,2 м.кв., що розташований по вул. Прикордонників, 7-А в с. Старовойтовому, Любомльського р-ну Волинської області.

Згідно п.п. 1.3., 1.6. цього договору право власності на об'єкт виникає у покупця з моменту державної реєстрації даного договору. Відчужуваний об'єкт, розташований на земельній ділянці, площею 1,0000 га, кадастровий номер 0723384900:03:002:0066, яка перебуває у користуванні продавця на підставі договору оренди землі від 25.12.2012р., зареєстрованого у Державному реєстрі земель Управлінням Держкомзему у Любомльському районі Волинської області, про що вчинено запис від 28.12.2012р. за №072338494000525.

В розділі 2 даного договору продавцем засвідчено, що він має право власності на об'єкт та має право на його відчуження. Продавець свідчить, що на момент укладення цього договору об'єкт нікому іншому не переданий, не подарований, в інший спосіб не відчужений, а також не є предметом податкової застави, а також іншого спору, не перебуває в оренді або в лізингу у третіх осіб. Об'єкт в заставі, під забороною (арештом) відчуження не перебуває, що підтверджується Витягами за результатами пошуку інформації про зареєстровані речові права, їх обтяження на об'єкт нерухомого майна у порядку доступу нотаріусів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, виданими Державним реєстратором прав на нерухоме майно приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Мельник Л.С. 09.07.2013р. Продавець свідчить та заявляє, що продавець не знаходиться в процесі банкрутства і йому невідомо будь-які дії чи наміри здійснити будь-які дії, спрямовані на порушення справи про банкрутство.

Згідно п. 3.1. цього договору за домовленістю сторін продаж об'єкту вчиняється за ціною 5 614 931,00грн., з урахуванням ПДВ. Зазначена ціна відповідає волевиявленню учасників цього правочину, є остаточною і змінам після його укладення не підлягає.

Договір купівлі-продажу нерухомого майна було посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Мельник Л.С. та зареєстровано в реєстрі за №2649.

09.07.2013 року до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі зазначеного договору було внесено запис № 5907923 про реєстрацію права власності на комплекс обслуговування автотранспорту, загальною площею 639,2 м.кв., що розташований по вул. Прикордонників, 7- А в с. Старовойтовому, Любомльського р-ну Волинської області за ТОВ "Портман Тим Україна".

Того ж дня, нерухоме майно було прийнято ТОВ "Портман Тим Україна" від продавця на підставі акту приймання-передачі. Оплату придбаного нерухомого майна було проведено наступним чином - станом на 01.07.2013 року, ТОВ "Вірго-Україна ЛТД" мало кредиторську заборгованість перед ТОВ "Портман Тим Україна" в сумі 7 768 546,00грн., а продаж нерухомого майна було вчинено за 5 614 931,00грн., з врахуванням ПДВ, сторонами договору було прийнято рішення про зарахування зустрічних однорідних вимог, що не суперечить вимогам чинного законодавства.

Крім того, будь-які претензії в сторін щодо проведення оплати, або не оплати по даному договору відсутні (доказів їх наявності суду не надано).

Суди попередніх інстанцій дійшли вірного висновку, що відхилення сторін від умов договору в частині здійснення розрахунку шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог не спростовує факту здійснення ТОВ "Портман Тим Україна" розрахунку за договором купівлі-продажу від 09.07.2013р.

Крім того, в жовтні 2013 року Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі Головного управління Міндоходів м. Києва було проведено зустрічну звірку ТзОВ "Вірго-Україна ЛТД" щодо документального підтвердження господарських відносин з ТОВ "Портман Тим Україна" за період з 01.07.2013р. по 31.07.2013р. Результати звірки відображені в довідці від 08.10.2013р. № 1179/22-01/35466282. Так, звіркою документально підтверджено здійснення господарських правовідносин між ТзОВ "Вірго-Україна ЛТД" та ТОВ "Портман Тим Україна" за період з 01.07.2013р. по 31.07.2013р., їх вид, обсяг, якість та розрахунки.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, на відчужуване за договором купівлі-продажу від 09.07.2013 року майно ТОВ "Вірго-Україна ЛТД" в свою чергу набуло право власності в результаті реорганізації ТОВ "Техно-Сервіс Плюс" на підставі рішень загальних зборів, оформлених протоколами №25, 26 на яких прийнято рішення про вихід ТОВ "Вірго-Україна ЛТД" зі складу учасників ТОВ "Техно-Сервіс Плюс" та виділення частини нерухомого майна підприємства його учаснику - ТОВ "Вірго-Україна ЛТД" загальною вартістю 5 757 670,00 грн. і частини зобов'язань підприємства, а саме кредиторську заборгованість перед ТОВ "Вірго-Україна ЛТД" на загальну суму 5 757 670,00 грн. На виконання рішень загальних зборів ТОВ "Техно-Сервіс Плюс" за актом приймання-передачі б/д, б/н передало у власність ТОВ "Вірго-Україна ЛТД" нерухоме майно.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст