Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 17.01.2017 року у справі №28/160-б

Постанова ВГСУ від 17.01.2017 року у справі №28/160-б

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 283

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 січня 2017 року Справа № 28/160-б

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Катеринчук Л.Й.

Куровського С.В.

За участю представників : арбітражного керуючого - Сніжка О.Ю.

ТОВ "Євробудтрейд" - Каленчук О.І., ПАТ "Марфін банк" - Шеламова І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу арбітражного керуючого Сніжка О.Ю.

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.08.2016 щодо ухвали Господарського суду м. Києва від 17.06.2014 про затвердження плану санації боржника по справі № 28/160-б про банкрутство ТОВ "Серкис",-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду м. Києва від 20.04.2010 порушено провадження по справі № 28/160-б про банкрутство ТОВ "Серкис", на підставі ст.53 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в редакції чинній до 19.01.2013, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Жмайла О.В.

Ухвалою попереднього засідання Господарського суду міста Києва від 06.08.2013 затверджено реєстр вимог кредиторів, визнано кредиторами: ТОВ "Євробудтрейд" на суму 73`758`927,11 грн., з яких 73`553`202,13 грн.

Суддя-доповідач Ткаченко Н.Г.

підлягають задоволенню у ІV чергу, 205`724,98 грн. - у VІ чергу; публічне акціонерне товариство "Марфін банк" на суму 29`672`288,2 грн., із яких 3`425`433,55 грн. підлягають задоволенню у І чергу, 26`246`854,65 грн. - у ІV чергу.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.06.2014 по справі № 28/160-б затверджено план санації ТОВ "Серкис".

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 30.08.2016 ухвалу Господарського суду м. Києва від 17.06.2014 скасовано. Матеріали справи повернуто до Господарського суду міста Києва.

В касаційній скарзі арбітражний керуючий Сніжко О.Ю. просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.08.2016, посилаючись на те, що вона постановлена з неправильним застосуванням норм матеріального та процесуального права, залишивши в силі ухвалу Господарського суду м. Києва від 17.06.2014 про затвердження плану санації боржника.

Протоколом автоматичної зміни складу колегії суддів від 17.01.2017, у зв'язку із перебуванням судді Білошкап О.В. на лікарняному, визначений склад колегії суддів по розгляду даної справи: Ткаченко Н.Г./головуючий, доповідач/, Куровський С.В., Катеринчук Л.Й.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення арбітражного керуючого Сніжка О.Ю., представників ТОВ "Євробудтрейд". та ПАТ "Марфін банк" , перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Ухвала суду першої інстанції від 17.06.2014, якою затверджено план санації ТОВ "Серкис" мотивована тим, що поданий на затвердження план санації боржника - ТОВ "Серкис" відповідає вимогам закону, передбачає погашення боржником кредиторських вимог першої черги за рахунок орендної плати; виконання кредитором грошових зобов'язань боржника, в обсягах визнаних господарським судом, зокрема, шляхом переведення на нього боргу (частини боргу) з подальшим набуттям права власності на частину майна боржника; обмін вимог кредиторів на активи боржника; відстрочку та (або) розстрочку платежів або прощення (списання) частини боргів, про що укладається мирова угода; продаж частини майна боржника; затвердження звіту про виконання плану санації або укладення мирової угоди, а тому наявні правові підстави для затвердження даного плану санації боржника.

Постанова апеляційного господарського суду, якою скасована ухвала місцевого господарського суду щодо затвердження плану санації ТОВ "Серкис", обґрунтована тим, що поданий на затвердження суду план санації ТОВ "Серкис" не відповідає вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки даний план санації не погоджений в установленому законом порядку та крім того, оцінка вартості майнових прав боржника не містить вичерпного висновку щодо реальної їх вартості, а відтак відсутні підстави для його затвердження.

Відповідно до ст.41 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Провадження по справі про банкрутство ТОВ "Серкис" здійснюється відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції , чинній до 19 січня 2013.

Згідно зі ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", санація - це система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом

кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст