Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 10.05.2016 року у справі №924/703/14

Постанова ВГСУ від 10.05.2016 року у справі №924/703/14

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 189

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2016 року Справа № 924/703/14

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Грек Б.М. і Палій В.В.

розглянув касаційну скаргу Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Хмельницький (далі - територіальне відділення АМК),

на рішення господарського суду Хмельницької області від 06.04.2015 та

постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 09.06.2015

зі справи № 924/703/14

за позовом виконавчого комітету Хмельницької міської ради, м. Хмельницький (далі - Виконком),

до територіального відділення АМК

про визнання недійсним та скасування рішення від 28.03.2014 № 21-р/к,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Хмельницька міська рада, м. Хмельницький (далі - Міська рада).

Судове засідання проведено за участю представників:

позивача - не з'яв.,

відповідача - Солотковської - Сотник О.Й.,

третьої особи - не з'яв.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про визнання недійсним та скасування рішення адміністративної колегії територіального відділення АМК від 28.03.2014 № 21-р/к "Про припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції" зі справи № 02-08/65-13 (далі - оспорюване рішення).

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 06.04.2015 (суддя Магера В.В.), залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 09.06.2015 (колегія суддів у складі: Грязнов В.В. - головуючий, Мельник О.В., Розізнана І.В.): позов задоволено; визнано недійсним та скасовано оспорюване рішення; з територіального відділення АМК стягнуто на користь Виконкому 1 218 грн. судового збору.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України територіальне відділення АМК просить скасувати оскаржувані рішення і постанову попередніх судових інстанцій з даної справи та прийняти нове рішення, яким у позові відмовити. Скаргу з посиланням на положення Конституції України, Законів України "Про відходи", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про захист економічної конкуренції", "Про Антимонопольний комітет України", Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 № 1173 (далі - Порядок), Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) мотивовано безпідставністю та незаконністю оскаржених судових рішень, прийняттям їх з порушенням норм матеріального і процесуального права.

Відзиви на касаційну скаргу не надходили.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

Згідно з оспорюваним рішення:

- визнано бездіяльність Виконкому, яка полягає у непроведенні конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів (далі - Послуги ВПВ) після вступу в дію пункту "е" статті 16 та частини третьої статті 351 Закону України "Про відходи", порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим пунктом 3 статті 50 та частиною першою статті 15 Закону України "Про захист економічної конкуренції", у вигляді антиконкурентних дій органів місцевого самоврядування, які можуть призвести до недопущення конкуренції;

- Виконком зобов'язано припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції у двомісячний строк з дня отримання цього рішення шляхом проведення конкурсу на надання Послуг ВПВ у територіальних межах м. Хмельницький відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 № 1173.

Виконком своїм листом від 15.05.2013 № 12-1499-02-08 повідомив територіальне відділення АМК, що конкурси на визначення суб'єкта господарювання виконавцем Послуг ВПВ на території м. Хмельницький не проводилися.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст