Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 08.06.2016 року у справі №909/1418/13

Постанова ВГСУ від 08.06.2016 року у справі №909/1418/13

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 135

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2016 року Справа № 909/1418/13 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого Кочерової Н.О.суддівАкулової Н.В., Саранюка В.І.,розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус" на постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 10.02.2015у справі№ 909/1418/13 господарського суду Івано-Франківської областіза позовомпублічного акціонерного товариства "Банк Форум"дотовариства з обмеженою відповідальністю "Глобус"простягнення заборгованості за кредитним договором № 12/08/14-КL від 03.04.2008 в сумі 5 580 305,70 грнза скаргамипублічного акціонерного товариства "Банк Форум" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" Соловйової Наталії Анатоліївнина діївідділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Івано-Франківській областіза участю представників сторін:

від позивача: не з'явилися

від відповідача: не з'явилися

від органу ДВС: не з'явилися

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2015 року публічне акціонерне товариство "Банк Форум" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" Соловйової Наталії Анатоліївни звернулося до господарського суду зі скаргами в порядку ст. 121-2 ГПК України на дії відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Івано-Франківській області, в яких просило:

- визнати незаконними дії старшого державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби ГУЮ в Івано-Франківській області Пилип'юка Ярослава Васильовича щодо передачі майна, описаного згідно з актом опису та арешту майна від 11.07.2014, для реалізації на електронних торгах;

- зобов'язати старшого державного виконавця подати адміністратору системи електронних торгів інформацію щодо дати проведення електронних торгів - через 13 днів з моменту ознайомлення сторін із рецензією на оцінку;

- зобов'язати державного виконавця подати інформацію адміністратору системи електронних торгів щодо вартості лоту № 11187 та лоту № 11106, яка буде зазначена після проведення рецензування на оцінку описаного та арештованого майна;

- визнати дії старшого державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби ГУЮ в Івано-Франківській області Пилип'юка Ярослава Васильовича зі складання акту опису та арешту майна від 11.07.2014 у виконавчому провадженні ВП № 43644669 з примусового виконання наказу господарського суду Івано-Франківської області № 551 від 06.05.2014;

- скасувати акт опису та арешту майна від 11.07.2014.

Заявлені вимоги обґрунтовані тим, що державний виконавець відділу примусового виконання рішень управління ДВС ГУЮ в Івано-Франківській області здійснив передачу майна, описаного за актом опису та арешту майна від 11.07.2014, для реалізації на електронних торгах незаконно, з порушенням строків передачі описаного та арештованого майна на реалізацію, встановлених ст. 58 Закону України "Про виконавче провадження" та Тимчасовим порядком реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів, затвердженого наказом МУЮ № 656/5 від 16.04.2014.

За твердження заявника, акт опису та арешту майна від 11.07.2014 складено з порушенням Закону України "Про виконавче провадження" та Закону України "Про іпотеку", оскільки описане та арештоване державним виконавцем майно перебувало в іпотеці банку, а державний виконавець не мав права звертати стягнення на таке майно за відсутності судового рішення чи виконавчого напису нотаріуса про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 16.12.2014 (суддя Гриняк Б.П.) скарги ПАТ "Банк Форум" на дії державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Івано-Франківській області задоволено частково.

Визнано незаконними дії старшого державного виконавця ВПВР УДВС ГУЮ у Івано-Франківській області Пилип'юка Я.В. з передачі майна, описаного згідно акту опису та арешту від 11.07.2014, для реалізації на електронних торгах.

Визнано незаконними дії старшого державного виконавця ВПВР УДВС ГУЮ у Івано-Франківській області Пилип'юка Я.В. зі складання акту опису та арешту майна від 11.07.2014 у виконавчому провадженні ВП № 43644669 з примусового виконання наказу господарського суду Івано-Франківської області № 551 від 06.05.2014.

Скасовано акт опису та арешту від 11.07.2014.

В решті вимог скарг - відмовлено.

Місцевий господарський суд визнав доведеними обставини порушення державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління ДВС ГУЮ в Івано-Франківській області строків передачі описаного та арештованого майна на реалізацію, встановлених ст. 58 Закону України "Про виконавче провадження" та Тимчасовим порядком реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів, затвердженого наказом МУЮ № 656/5 від 16.04.2014, у зв'язку з чим визнав такі дії державного виконавця незаконними. Крім того, суд дійшов висновку про те, що дії державного виконавця зі складання акту опису та арешту майна від 11.07.2014 також є незаконними, оскільки акт було складено з порушенням Закону України "Про виконавче провадження" та Закону України "Про іпотеку".

В частині відмови у задоволенні інших вимог скарг судове рішення мотивоване безпідставністю та необґрунтованістю таких вимог.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 10.02.2015 (склад колегія суддів: Костів Т.С. - головуючий, Марко Р.І., Желік М.Б.) апеляційну скаргу відділу примусового виконання рішень управління ДВС ГУЮ в Івано-Франківській області задоволено. Ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 16.12.2014 в частині визнання дій старшого державного виконавця ВПВР УДВС ГУЮ Пилипюка Я.В. з передачі майна, описаного згідно акту опису та арешту від 11.07.2014, для реалізації на електронних торгах незаконними - скасовано. В цій частині залишено скаргу без розгляду. В іншій частині ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 16.12.2014 залишено без змін.

При цьому, суд апеляційної інстанції погодився з висновками місцевого господарського суду щодо порушення державним виконавцем вимог Закону України "Про виконавче провадження" та Закону України "Про іпотеку" при складанні акту опису та арешту майна від 11.07.2014, яке перебувало в іпотеці банку, за відсутності судового рішення чи виконавчого напису нотаріуса про звернення стягнення на предмет іпотеки. Однак, суд визнав помилковими висновки місцевого господарського суду щодо недотримання державним виконавцем строків передачі описаного та арештованого майна на реалізацію, оскільки встановив, що ПАТ "Банк Форум", як стягувач, пропустив встановлений ст. 58 Закону України "Про виконавче провадження" 10-денний строк на оскарження результатів оцінки майна та не довів поважності причин пропуску такого строку, а описане та арештоване майно було передано державним виконавцем на реалізацію на електронних торгах після спливу 10-денного строку на оскарження сторонами результатів оцінки майна, тобто в межах строків, встановлених чинним законодавством.

Не погоджуючись з винесеними судами попередніх інстанцій судовими актами, відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю "Глобус" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу місцевого та постанову апеляційного господарських судів скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні скарг на дії відділу примусового виконання рішень управління ДВС ГУЮ в Івано-Франківській області повністю, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

07.06.2016 до Вищого господарського суду України надійшла телеграма особи, яка не брала участі у справі, - ТОВ "Клот Інвест", в якій товариство просить відкласти розгляд справи у зв'язку з неотриманням ним ухвали Вищого господарського суду України про прийняття касаційної скарги до розгляду.

08.06.2016 до початку розгляду касаційної скарги до Вищого господарського суду України надійшла також телеграма відповідача - ТОВ "Глобус", в якій він просить відкласти розгляд справи у зв'язку з неотриманням ухвали Вищого господарського суду України про прийняття касаційної скарги до розгляду.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст