Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 04.05.2016 року у справі №910/20972/15

Постанова ВГСУ від 04.05.2016 року у справі №910/20972/15

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 190

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2016 року Справа № 910/20972/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді:Барицької Т.Л.,суддів:Губенко Н.М., Картере В.І.,розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк "Київська Русь" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк "Київська Русь" Волкова О.Ю.на постанову Київського апеляційного господарського суду від 16.12.2015та на рішеннягосподарського суду міста Києва від 27.10.2015у справі№910/20972/15 господарського суду міста Києваза позовомПублічного акціонерного товариства "Банк"Київська Русь" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк "Київська Русь" Волкова О.Ю.доТовариства з обмеженою відповідальністю "АПОЛЛО"простягнення 18 583 886,40 грн.в судовому засіданні взяли участь представники: - позивача Баранов О.В.; - відповідача Івженко К.В.;ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду міста Києва від 27.10.2015 у справі №910/20972/15 (суддя Ярмак О.М.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 16.12.2015 (судді: Агрикова О.В., Чорногуз М.Г., Рудченко С.Г.), відмовлено Публічному акціонерному товариству "Банк"Київська Русь" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк "Київська Русь" Волкова О.Ю. у задоволенні позову до Товариства з обмеженою відповідальністю "АПОЛЛО" про стягнення 18 583 886,40 грн.

Позивач, не погоджуючись із прийнятими у даній справі судовими рішеннями, звернувся до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить постанову та рішення скасувати і справу передати на новий розгляд до місцевого господарського суду.

Від відповідача у справі надійшов відзив на касаційну скаргу банку, в якому відповідач заперечує проти її задоволення; крім того, до відзиву товариство додало рішення Шевченківського районного суду міста Києва, якими ПАТ "Банк "Київська Русь" відмовлено у задоволенні позовів про визнання правочинів недійсними.

Ознайомившись з матеріалами та встановленими судами попередніх інстанцій обставинами, перевіривши повноту їх встановлення та правильність юридичної оцінки попередніх судових інстанцій, дотримання судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Публічне акціонерне товариство "Банк "Київська Русь" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк "Київська Русь" Волкова О.Ю. звернулося до господарського суду міста Києва із позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "АПОЛЛО" 18 583 886,40 грн., з яких: 16 952 808,67 грн. - тіло кредиту (основна заборгованість), 1 311 713,93 грн. - заборгованість по відсоткам, 123 565,79 грн. - нарахування щомісячної плати відповідно до п .1.3.3. кредитного договору, 112 463,17 грн. - пеня за несвоєчасну сплату відсотків, 18 100,39 грн. - пеня за несвоєчасну сплату комісій відповідно до п. 8.1. кредитного договору, 56 231,59 грн. - 30% річних за несвоєчасне погашення процентів, 9 002,86 грн. -30% річних за несвоєчасне погашення комісій (п. 8.2. кредитного договору).

В обґрунтування підстав позову позивач посилається на те, що відповідач всупереч умов кредитного договору №808845-44.19 від 19.09.2013 (в новій редакції) перестав виконувати свої зобов'язання в частині погашення як тіла кредиту, так і відсотків за користування кредитними коштами, що й спричинило звернення із даним позовом.

Суди попередніх інстанцій не погодилися із такими доводами позивача та відмовили у позові. При цьому встановили, що кредитні кошти за кредитним договором №808845-44.19 були повернуті позичальником (ТОВ "Аполло") достроково, останній платіж за договором відбувся 19.03.2015; в цей же день, сторони за договором: ТОВ "Аполло" та ПАТ "Банк "Київська Русь" підписали договір, яким розірвали кредитний договір №808845-44.19 та погодили, що з підписанням цього договору припиняються зобов'язання сторін за вказаним кредитним договором, а сторони не вважають себе пов'язаними будь-якими правами та обов'язками , що виникли із зазначеного кредитного договору. При цьому, суди встановили, що дострокове повернення коштів за кредитним договором було здійснено за рахунок коштів, які були перераховані ОСОБА_8 зі свого рахунку, відкритому в ПАТ "Банк "Київська Русь", на рахунок ТОВ "Аполло", відкритому в ПАТ "Банк "Київська Русь", і вже потім, перераховані товариством на відповідний позичковий рахунок, відкритий в ПАТ "Банк "Київська Русь".

Вищий господарський суд України погоджується із судовими рішеннями, прийнятими у даній справі, з огляду на таке.

Згідно з ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки; підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно із ст.ст. 526, 629 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушення зобов'язання - це його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання.

Згідно з ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Відповідно до ст. 553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі.

У разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки (ст. 554 ЦК України).

Як встановили суди попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, 19.08.2013 між ПАТ "Банк "Київська Русь" та ТОВ "Аполло" був укладений кредитний договір №80845-44.9, відповідно до умов якого (з урахуванням змін та доповнень до нього), ПАТ "Банк "Київська Русь" відкриває ТОВ "Аполло" невідновлювальну відкличну кредитну лінію та зобов'язується надавати кредитні кошти у розмірі та на умовах, визначених цим договором, а ТОВ "Аполло" зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти та інші платежі; ліміт кредитної лінії становить - 120 000 000,00 грн., кінцевий термін повернення кредиту - 18.09.2017, процентна ставка - 21% річних.

В забезпечення виконання ТОВ "Аполло" своїх зобов'язань за кредитним договором, між ПАТ "Банк "Київська Русь" та ОСОБА_8 18.11.2014 був укладений договір поруки №125381-44.19, відповідно до умов якого, поручитель (ОСОБА_8) поручився відповідати перед кредитором (банком) за виконання позичальником (ТОВ "Аполло") своїх зобов'язань за кредитним договором у повному обсязі усім своїм майном, на яке відповідно до законодавства може бути звернено стягнення.

Крім того, судами встановлено, що між ОСОБА_8 та ПАТ "Банк Київська Русь" 09.09.2014 був укладений договір банківського вкладу в національній валюті "Супер-вклад" №100820-44.19 та договір банківського вкладу в іноземній валюті "Цікава пропозиція 2015" від 17.03.2015, відповідно до яких, банк прийняв від ОСОБА_8 на зберігання грошові кошти у формі депозитного вкладу.

Судами встановлено, що 19.03.2015 між ТОВ "Аполло" та ПАТ "Банк "Київська Русь" був укладений договір про розірвання кредитного договору №80845-44.9, в якому, окрім іншого, сторони узгодили, що між ними відсутні будь-які зобов'язання за вказаним кредитним договором.

При цьому, як встановили суди, укладенню вказаного договору від 19.03.2015 про розірвання кредитного договору, передувало дострокове погашення позичальником заборгованості як по тілу кредиту, так і по процентам за користування кредитними коштами, та по інших обов'язкових платежах згідно з кредитним договором №80845-44.9.

Дострокове погашення кредиту відбулося наступним чином: - листом від 09.03.2015 ТОВ "Аполло" повідомило ОСОБА_8 як поручителя про скрутне фінансове становище та просило надати поворотну фінансову допомогу для повного розрахунку за кредитним договором №80845-44.19; - заявами на ім'я ПАТ "Банк "Київська Русь" ОСОБА_8 повідомив банк про дострокове розірвання договорів банківського вкладу №100820-44.19 від 09.009.2014 та №23649-44.19 від 17.03.2015 та про дострокове повернення коштів (вкладів) у сумі 140 000,00 доларів США та 13 641 289,90 грн. на рахунок ОСОБА_8, відкритий в ПАТ "Банк "Київська Русь"; - ПАТ "Банк "Київська Русь" повернуто ОСОБА_8 грошові кошти на вказаний ним рахунок; - з цього рахунку ОСОБА_8 перераховані грошові кошти у розмірі 13 752 808,67 грн. та 3 200 000,00 грн. на рахунок ТОВ "Аполло" як безпроцентна поворотна фінансова допомога і вже за рахунок цих коштів ТОВ "Аполло" здійснило дострокове погашення кредиту та відсотків за кредитним договором №80845-44.19.

Згідно із довідкою ПАТ "Банк Київська Русь" від 26.03.2015, виданою ТОВ "Аполло", останнє не має перед банком заборгованості по кредитах та відсотках.

Згідно з п. 6.2.2. кредитного договору №80845-44.9. позичальник має право достроково розірвати договір, попередньо в повному обсязі погасивши заборгованість за кредитом, нарахованими процентами та іншими платежами відповідно до умов договору.

Відповідно до ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст