Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 03.06.2014 року у справі №921/918/13-г/7

Постанова ВГСУ від 03.06.2014 року у справі №921/918/13-г/7

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 338

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2014 року Справа № 921/918/13-г/7

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Бенедисюк І.М. і Палій В.В. (доповідач)

розглянув касаційну скаргу Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Тернопіль,

на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 06.02.2014

зі справи № 921/918/13-г/7

за позовом приватного акціонерного товариства "Галичина" (далі -Товариство), м. Радехів Львівської області,

до Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (далі-Відділення), м. Тернопіль,

про визнання рішення недійсним.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

позивача - Квіткін Ю.М. предст. (дов. від 24.12.2013)

відповідача - Новицький М.З. предст. (дов. від 26.12.2013)

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Товариство звернулося до господарського суду Тернопільської області з позовом про визнання недійсним рішення адміністративної колегії Відділення від 26.06.2013 №46 у справі №666-НК "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу" (далі -рішення АМК).

Рішенням господарського суду Тернопільської області від 26.11.2013 (суддя Стадник М.С.) у задоволенні позову відмовлено.

Прийняте місцевим судом рішення зі справи з посиланням, зокрема, на приписи статті 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" (далі -Закон №236), мотивовано відсутністю передбачених законом підстав для визнання Рішення АМК недійсним.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 06.02.2014 (судді Кузь В.Л.- головуючий, Желік М.Б., Костів Т.С.) рішення місцевого господарського суду зі справи скасовано та прийнято нове рішення про задоволення позову.

Постанову апеляційного господарського суду з посиланням, зокрема, на приписи статті 59 Закону України "Про захист економічної конкуренції" (далі -Закон №2210) мотивовано, зокрема, неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи і які визнано встановленими.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Відділення просить зазначену постанову апеляційної господарського суду зі справи скасувати, внаслідок її прийняття з порушенням норм матеріального та процесуального права, а рішення місцевого господарського суду залишити в силі.

Відзив на касаційну скаргу не надходив.

Сторони відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлені про час і місце розгляду скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представників сторін, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі встановлено, що Товариство є власником свідоцтва України №169748 на знак для товарів і послуг "З ЧИСТИХ КАРПАТ" комб. (дата публікації відомостей про видачу свідоцтва -25.04.2013, дата подання заявки - 23.04.2012). Дане позначення зареєстровано для товарів і послуг 29, 30, 35 класів МКТП.

Товариство здійснює маркування молочної продукції (кефір, йогурт, молоко тощо) зареєстрованим позначенням.

За результатами розгляду матеріалів справи №666-НК 26.06.2013 Відділенням прийнято рішення №46 "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу", відповідно до якого:

- визнано дії приватного акціонерного товариства "Галичина" з повідомлення невизначеному колу осіб на власному веб-сайті (www.galychyna.com.ua) та при пакуванні молочних продуктів власного виробництва неправдивих відомостей щодо території походження сировини товару (позначення "З ЧИСТИХ КАРПАТ" у поєднанні з написом ""Галичина" родом з Карпат, де природа є екологічно чистою, а корівки дають особливо корисне та багате на смак молоко"), порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим статтею 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, в частині повідомлення суб'єктом господарювання невизначеному колу осіб неправдивих відомостей, що можуть вплинути на наміри цих осіб щодо придбання товарів цього суб'єкта господарювання (пункт 1);

- відповідно до статті 21 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції на приватне акціонерне товариство "Галичина" накладено штраф у розмірі 68 000,00грн. (пункт 2);

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст